Bez lednice a mobilu se Češi neobejdou

14.08.2012 9:20

Češi si neumí představit život bez velkého množství různých elektrospotřebičů. Nejvíce by jim chyběla lednice, mobilní telefon, sporák či pračka.

Bez lednice a mobilu se Češi neobejdou
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Naopak jsme zanevřeli na hi-fi věže nebo rozhlasové přijímače. Informace vyplývají z průzkumu, který si nechaly zpracovat neziskové společnosti ASEKOL a ELEKTROWIN. Ty se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení a každé dva roky mapují postoje spotřebitelů.

Průzkum proběhl formou osobního dotazování více než 1 200 respondentů a reflektoval jejich postoje a chování v rámci zpětného odběru elektrozařízení.

Téměř 90 % respondentů považuje třídění elektroodpadu za přínosné pro životní prostředí a 71 % z nich si myslí, že není složité pro životní prostředí něco udělat. „Oproti průzkumu z roku 2010 vzrostlo množství lidí, kteří mají nějaké znalosti o zpětném odběru ze 45 % na 83 %,“ říká Jiří Remr z agentury Markent.

„Obecně lze říci, že zájem o ochranu životního prostředí se stále zvyšuje. S tím narůstá i zvýšená poptávka o informace spojené s tříděním elektra, podle průzkumu o ně tři čtvrtě populace stojí,“ vysvětluje Hana Ansorgová ze společnosti ASEKOL. Přesto však praxe zaostává za teorií, neboť elektrospotřebiče v konečném důsledku třídí jen necelá polovina lidí. „Co se týče drobných spotřebičů, jako jsou rychlovarné konvice nebo mobily, je aktivita Čechů ještě horší – k recyklaci se jich dostane jen necelých 25 %. Lidé stále velkou část z nich bohužel vyhazují do směsného odpadu,“ doplňuje Taťána Pokorná ze společnosti ELEKTROWIN. Z průzkumu také vyplynulo, že 20 % lidí si myslí, že zpětný odběr je jen módní výstřelek a necelá třetina populace je toho názoru, že pro životní prostředí nic udělat nemohou.

Na nízký podíl populace recyklující elektro může mít vliv i ochota lidí odnést či odvést spotřebiče jen do určité vzdálenosti. „Lidé mají sběrná místa v průměru 4 km od bydliště, většinou jsou však ochotni vysloužilé elektro odvést pouze na poloviční vzdálenost,“ upozorňuje Taťána Pokorná. Mnoho lidí navíc zažilo nekorektní jednání na sběrných dvorech či v prodejnách elektra. „Občas obsluha požaduje za spotřebiče peníze, v prodejnách je zase odmítají přijmout, i když si člověk koupí nový spotřebič, ačkoliv jim to ze zákona musí umožnit,“ upozorňuje Hana Ansorgová. Pokud se lidé s obsluhou takových pracovišť nedokáží domluvit, měli by se obrátit na ASEKOL nebo ELEKTROWIN, kteří mohou zasáhnout a problém vyřešit. 8 % lidí však před odevzdáním spotřebič rozmontovalo či z něj něco odebralo, což může také být oprávněnou příčinou odmítnutí na sběrných dvorech, protože nekompletní spotřebiče se řídí regulativy zákona o odpadech, nikoli zákona o zpětném odběru.

Přesto však za sedm let, co v České republice fungují kolektivní systémy, ušli občané velký kus cesty a vyhlídky jsou nadále pozitivní. Dlouhodobě roste množství vytříděného elektroodpadu za rok, lidé se o zpětný odběr zajímají a všímají si nových možností kolem sebe. Navíc se u mnoha typů spotřebičů změnil důvod jejich vyřazení. Často už to není touha po novém, výkonnějším modelu. Lidé si nové přístroje stále více kupují, až když ty staré skutečně doslouží. Právě to je správný, ekologický způsob myšlení.

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7, 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 12 500 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2011 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,67 kg elektroodpadu.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval na 140 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1300 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích. V roce 2011 vybral ELEKTROWIN od každého občana průměrně 2,43 kg elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…