SPELOS: Vláda zve do ČR opravdové loterní mafie

15.08.2012 15:19

Vláda dnes schválila návrh zákona o provozování sázkových her a zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o provozování sázkových her. S ostrým prohlášením proti tomu ihned protestovalo největší profesní sdružení firem působících v herním průmyslu SPELOS, které sdružuje především provozovatele videoloterních terminálů.

SPELOS: Vláda zve do ČR opravdové loterní mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Ostře kritizuje vládu a především ministra financí Miroslava Kalouska za způsob, jakým zasahuje do pravidel fungování loterií v České republice. Přestože vláda nemá vyžádané stanovisko Evropské komise, schválila včera zákon, jímž podle sdružení SPELOS destabilizuje podnikání legálních provozovatelů v herním průmyslu dalším zkracováním přechodného období pro provoz interaktivních videoloterních terminálů a otvírá trh  zahraničním subjektům. „Jde o retroaktivní zásah do svobody podnikání a předem státem daných pravidel, který jednoznačně odmítáme!“, stojí v prohlášení SPELOSu.

„Jako kdyby nestačilo, že jsme za poslední tři roky vystaveni přibližně deseti pokusům o změnu loterního zákona, a Kalouskovo ministerstvo předkládá další zbytečný zákon, který ČR přinese pouze zvýšení bezpečnostních rizik. Neexistuje zde žádná stabilita podnikatelského prostředí. Firmy nemohou racionálně plánovat své investice. Navíc stát svým postupem vědomě maří investice jak českých společností, tak i zahraničních dodavatelů, což je v přímém rozporu českým ústavním pořádkem i evropským právem,“ řekl Petr Vrzáň, výkonný ředitel sdružení SPELOS.

Zatímco komunální sféra i občanská společnost hlásá, že loterií je v ČR příliš, vláda chce počet provozovatelů ještě rozšířit, myslí si šéf sdružení SPELOS. „Dnes pozvolna trh zaplavují drobní nelegální provozovatelé a v rozporu s tím vláda nyní otvírá ČR všem dalším zahraničním nelegálním provozovatelům. „Takže místo regulace nastolí hazardní ráj všech firem od Číny až po Kambodžu,“ konstatuje Petr Vrzáň.  

„Neupíráme státu právo na regulaci jakéhokoliv průmyslového odvětví, ale nehodláme nečinně přihlížet tomu, jak ministr Kalousek a další odpůrci loterií zcela účelově ničí jedno odvětví legálního podnikání. Využijeme tedy všech právních nástrojů, abychom ochránili své oprávněné zájmy včetně vymáhání škod způsobených zmařenými investicemi. Naši právníci připravují konkrétní kroky a to jak v rámci českého, tak evropského práva. Pan Kalousek se hluboce mýlí, když bagatelizuje arbitráže, protože jsou zde zahraniční dodavatelé, kteří v dobré víře investovali miliardy, které budou chtít zpět“ dodal rezolutně Petr Vrzáň.

Podobný postup zvolily také loterijní společnosti v Polsku, které byly a jsou pod podobným tlakem  jako v České republice. „Úspěch v Bruselu, který již v tuto chvíli dosáhly, nás posiluje v přesvědčení, že kroky, které takto činíme, jsou správným řešením,“ podotkl Petr Vrzáň.

Provozovatelé videoloterních terminálů znovu zopakovali, že jsou přesvědčeni, že legislativní i mediální tlak směřovaný pouze proti videoloterním terminálům je účelovou kampaní, která má za cíl zlikvidovat domácí loterní společnosti a jejich tržby přenechat nelegálním zahraničním provozovatelům on line hazardu. Ti provozují nejen kursové sázky, ale také internetová kasina na zahraničních serverech a tedy zcela bez možnosti regulace ze strany České republiky a také bez jakékoliv daňové zátěže. Reálné odhady mluví o tom, že stát tak ročně přichází přibližně o 10 miliard korun. „Stát by se měl místo likvidace poctivých českých provozovatelů, kteří řádně platí daně a samy se snaží o kultivaci loterního průmyslu v ČR, zaměřit na tyto nelegální zahraniční provozovatele. A pokud chtějí veřejné rozpočty získat další daňové příjmy, měly by je hledat právě u těchto firem a ne jen tiše přihlížet miliardovým daňovým únikům,“ uvedl Petr Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…