Setkání mládeže se o víkendu spojí s Poutí rodin

17.08.2012 14:18

K téměř šesti tisícům účastníků Celostátního setkání mládeže, které se tento týden koná ve Žďáře nad Sázavou, se zítra, v sobotu 18. srpna, přidají zhruba tři tisíce poutníků. Netradičně pojatá Pouť rodin tak spojí všechny generace církve.

Setkání mládeže se o víkendu spojí s Poutí rodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Novinkou letošní Poutě rodin je její propojení se setkáním mládeže. Dopolední program se odehraje na pódiu vedle zimního stadionu. Po ranní modlitbě bude následovat katecheze českobudějovického biskupa Pavla Posáda. Dopoledne završí mše svatá, kterou bude sloužit brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Svou přítomností povzbudíte mladé, aby neměli strach z rozhodnutí přijmout svátost manželství, aby byli ochotni věnovat svou životní energii přijetí a výchově svých dětí, a vytvářeli jim láskyplné rodinné prostředí,“ povzbudil rodiny k účasti na pouti biskup Cikrle.

Odpoledne se mladí i rodiny vydají na netypickou pouť. Po celém Žďáře a jeho okolí je pro ně připraveno 14 poutních cest s více než 65 zastaveními.

Postupně se zaměřují na různé fenomény jako otevřenost, hledání, radost, tvorba, odpovědnost či vztahy. Tři cesty jsou určeny přímo rodinám s dětmi. Na těchto zastaveních například křídami na chodníku zachytí svou představu ráje a v rybníce uloví Jonášovu velrybu. Shlédnou také loutkové divadlo „Jak Křemílek a Vochomůrka šili kněžský ornát“, které je dílem dvou žďárských studentek. Na pouť se manželé mohou vydat také sami. O jejich děti bude postaráno v areálu kláštera, kde je pro ně připraveno divadelní představení i skákací hrad.

Trasy pro mladé lidi jsou rozděleny podle věkových kategorií. Mladí se naučí, jak poskytovat první pomoc, vyzkoušejí si modlitbu chval s vlajkami a zapojením těla. Zaposlouchají se do varhanní hudby, začtou se do textů českých katolických básníků a shlédnou vystoupení divadelního souboru Geissler Hofcomoedianten. Čeká na ně i pantomimické představení Václava Dostála či několik filmů, například o poslání hospiců anebo animovaný film Magdaleny Bartákové na téma Písně písní. Prohlédnou si také několik výstav, tematicky zaměřených například na osobnost blahoslaveného Jana Pavla II. „Pro jedno zastavení jsem vytvářel ilustrace na motivy ovoce Ducha svatého,“ prozrazuje Jiří Šťasta, mladý výtvarník a architekt, který letos absolvoval stáž v římském Centru Aletti.

„Více než 150 tvůrců z řad výtvarníků, hudebníků, divadelníků, kněží, katechetů, misionářů, učitelů a členů neziskových organizací připravilo zastavení na těchto cestách a nabízí nám tak své svědectví o Bohu způsobem jim nejbližším – svou tvorbou, každodenní prací,“ přibližuje koncept projektu jeho hlavní koordinátorka Klára Vojtková, sama umělkyně a absolventka herectví na pražské DAMU. „Sobotní pouť nemá být lunaparkem zážitků. Každé zastavení k nám může promlouvat. Radujme se z pestrosti jeden druhého a buďme rádi, že jsme spolu na cestě,“ vzkazuje účastníkům pouti Vojtková.

Pouť bude oficiálně zakončena vpodvečer. Organizátoři nicméně zvou rodiny také na následující večerní program i nedělní vyvrcholení setkání mladých. Diecézní pouť rodin se koná již po deváté. Její tradice vznikla právě po 3. celostátním setkání mládeže, které se uskutečnilo ve Žďáře roku 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…