ČEZ: Nový horkovod sníží tepelné ztráty a zlepší životní prostředí v Bílině

21.08.2012 13:57

Bílina – Přeměna dosluhujícího parovodu na efektivnější horkovod; tak se dá zjednodušeně popsat projekt s názvem „Konverze páry na horkovod v Bílině Za Chlumem“. Tato investiční akce společnosti ČEZ Teplárenská probíhá ve spolupráci s městem, přičemž jejím účelem je celkové zefektivnění soustavy centrálního zásobování teplem. V praxi to bude znamenat zásadní snížení ztrát tepelné energie v sítích, nižší náklady na obsluhu a údržbu, zlepšení životního prostředí a v neposlední řadě i dlouhodobější efekt v podobě výhodných cen za odebraný GJ tepla.

ČEZ: Nový horkovod sníží tepelné ztráty a zlepší životní prostředí v Bílině
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přechod z parovodu na horkovod má již za sebou výměníková stanice EC Za Chlumem. Na snímku otevírá odvodnění parovodu Petr Šoral, technik měření a regulací, z ČEZ Teplárenská.

„Potřeba rekonstrukce parovodu v bílinské lokalitě Za Chlumem pro nás vyplynula z jeho nevyhovujícího technického stavu. Ostatně není divu, potrubí

zde bylo položeno v sedmdesátých letech minulého století a mělo už své za sebou. Například bylo několikrát vytopeno a tím i částečně poškozeno. Proto jsme začali hledat cestu k nápravě a hlavně k efektivnosti, která by byla přínosem jak pro nás, tak i pro obyvatele města. Stáli jsme přitom před rozhodnutím, zda parovod zrekonstruovat na původní parametry, nebo ho nahradit horkovodem. Možnost získat dotaci nám usnadnila rozhodování,“říká Vladimír Gult, generální ředitel ČEZ Teplárenská, a.s.

Vzhledem k tomu, že z hlavních přínosů projektu je snížení spotřeby primárních zdrojů energie v podobě zásadního snížení tepelných ztrát, získal projekt ČEZ Teplárenské podporu Evropské unie v podobě 40% financování z Operačního programu podnikání a inovace z III. výzvy EKO - energie.  „Odhadujeme, že celkové náklady na realizaci se budou pohybovat kolem 23 milionů korun,“ dodal k tomu Vladimír Gult.

V současné době je již potrubí o délce 1 350 metrů vyměněno a ukončeny jsou i pozemní práce. Kompletně jsou vyměněny i veškeré technologie ve výměníkových stanicích. „Bylo nutné uložit do země nové předizolované potrubí, vybudovat jednu novou výměníkovou stanici Chlum a tři stávající pak upravit na horkovod. Od města jsme odkoupili jednu výměníkovou stanici ZŠ Za Chlumem a rovněž ji upravili pro potřeby napájení horkovodem. Nyní se postupně výměníkové stanice zprovozňují. Poslední by měla najet do provozu koncem srpna,“ uvedl Petr Smrž, manažer provozní jednotky ČEZ Teplárenská v Bílině.

Podle obchodního ředitele ČEZ Teplárenská, a. s., činila v případě parovodu celková tepelná ztráta téměř 18 procent. „Díky snížení ztrát dokážeme zachovat příznivou cenu tepla pro naše zákazníky. Zároveň má snížení ztrát i ekologický přínos v podobě snížení emisí, které vznikají spalováním fosilních paliv. Za nejvýznamnější ovšem považuji zachování dlouhodobě výhodné ceny tepla a spolehlivost našich dodávek,“ konstatoval Petr Hodek.

„Se společností ČEZ Teplárenská máme dlouhodobě dobré vztahy. Dokazuje to naše spolupráce v případě zajištění centrálního zásobování teplem lokality Pražské Předměstí a také některých městských objektů v centru Bíliny prostřednictvím nového horkovodního napáječe z výměníkové stanice SuNN 2 a nyní i konverze páry na horkovod v lokalitě Za Chlumem. Jsem rád, že se vedení společnosti staví zodpovědně k problematice životního prostředí ve městě prostřednictvím projektů, které mohou navíc znamenat finanční úsporu jak pro město, tak i jeho obyvatele,“ řekl na závěr Josef Horáček, starosta Bíliny.

Ota Schnepp, mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …