SP ČR: Obchodní a investiční vztahy EU s klíčovými partnery

21.08.2012 19:57

Ambiciózní obchodní agenda by mohla přinést až 250 miliard € (2 % HDP), více než 2 milióny pracovních příležitostí v EU a obnovit důvěru investorů.

SP ČR: Obchodní a investiční vztahy EU s klíčovými partnery
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

V souladu se závěry jarního summitu Rady zveřejnila Evropská komise v červenci 2012 zprávu o pokroku obchodních a investičních vztahů EU s klíčovými hospodářskými partnery -  „Vnější zdroje růstu“. Dokument přináší zhodnocení, jak prohlubování vztahů mezi EU a jejími klíčovými obchodními partnery může přispět k vytvoření komprehensivní strategie na podporu růstu a vytváření pracovních příležitostí v Evropě. Zpráva ukazuje, jak by obchodní dohody mohly podpořit růst cestou poptávky a nabídky, vytvořit dynamický vnější poptávkový pilíř ekonomiky EU a podpořit tak strukturální reformy směřující k růstu.

Zpráva uvádí, že provádění ambiciózní vnější obchodní politiky by přineslo více než 250 miliard euro (2 % HDP), což je ekvivalent velikosti rakouské a dánské ekonomiky, a více než 2 milióny pracovních příležitostí v EU. Většina těchto přínosů by mohla být realizována již ve střednědobém horizontu progresivním prováděním obchodních dohod. Začít neprodleně s touto agendou je důležité také v krátkodobém horizontu, neboť tím by se vyslal silný signál, že EU bere vážně jak vnitřní reformy, tak zajištění trhů v zahraničí. To by mělo okamžitý dopad na důvěru investorů.

Realizace potencionálních přínosů z obchodu znamená, že by dohody v současné době vyjednávané s důležitými partnery měly být uzavřeny s uspokojivými výstupy. V letošním roce byly završeny dohody o volném obchodu (FTAs) s Kanadou a Singapurem. Zpráva také říká, že více jak dvě třetiny ekonomických přínosů by se mělo dosáhnout dohodami s USA a Japonskem.

Vzhledem k tomu, že vyjednávání o obchodních dohodách jsou pro budoucnost EU zásadní, nejúčinnější cestou zvýšení příspěvku obchodu k růstu v krátkodobém horizontu je především zajistit vymahatelnost existujících práv v rámci daných pravidel.

Pro Svaz průmyslu ČR a jeho členské firmy to bude znamenat důsledně sledovat vývoj jednání v Bruselu, efektivnější koordinaci při formulování svých požadavků a intenzivnější spolupráci s příslušnými resortními ministerstvy.

Zpráva Evropské komise „Vnější zdroje růstu: Zpráva o pokroku v obchodních a investičních vztazích EU s klíčovými hospodářskými partnery, červenec 2012“ (AJ) [pdf 344 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…