V České republice utone ročně přes dvě stě lidí

22.08.2012 9:00

Desítky lidí ročně utonou na českých přehradách, rybnících a v českých řekách. Ve většině případů se jedná o přecenění sil, požití alkoholu spojené s plaváním, ale také stále se snižující plavecká gramotnost. Po dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina náhlé smrti.

V České republice utone ročně přes dvě stě lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že jsme suchozemský stát, počty utonulých jsou alarmující. Poslední roky počty utonulých přibývají. Souvisí to s lehkovážností,“ říká vedoucí odboru policejních potápěčů plukovník Lubomír Znojil.

Nejčastější příčiny utonutí: alkohol a přecenění svých sil

Na začátku letošního května se v přehradě Bystřička na Vsetínsku utopil jednadvacetiletý mladík. „Popíjel dlouho do noci s kamarády, při cestě domů si chtěl zkrátit cestu přeplaváním vodní plochy přehrady, bohužel došlo k přecenění sil a mladík svůj závod nedokončil,“ popisuje tragickou událost Lubomír Znojil. Další nedávná událost se stala v  Nových Syrovicích na Třebíčsku Muž byl při pokusu o ucpání otvoru ve výpusti-stavidle vtažen proudem odtékající vody do otvoru stavidla, který byl asi metr pod vodní hladinou a na místě utonul.

V srpnu se na Kroměřížsku muž jako neplavec snažil dostat na ostrůvek uprostřed vodní plochy na lehátku. „Strach z vody překonal požitím patřičné dávky krabicového vína, nalehl na lehátko a plaval směrem k ostrůvku. V polovině trasy se s lehátkem převrhl a svůj boj o život prohrál,“ popisuje Lubomír Znojil.

Bezpečnost na vodě podceňují především vodáci

V červnu na řece Moravě se převrhnul vodák a utonul. „Není to ojedinělý případ. Vodáctví tvoří v naší republice samostatnou kapitolu. Konzumace alkolu při sjíždění řek je k vidění snad u každé posádky plavidla a to bez ohledu na to, že i na těchto malých plavidlech platí řád plavební bezpečnosti. Používání záchranných prostředků jako plovoucích vest, přileb, či házečky“ taktéž není k vidění  Když se k tomu přidá sjíždění jezů „zabijáků“, kde se tvoří velké vodní válce, jsou vytvořeny ideální podmínky pro krizové situace, které mají smutné a tragické konce,“ upozorňuje plukovník Znojil, který se každý rok s týmem policejních potápěčů s těmito případy setkává.

Níže uvedená statistická čísla utonulých osob vychází z policejních statistik, které nezahrnují všechny utonulé osoby v České republice, neboť záchranu tonoucích osob provádí i jiné složky IZS.

Policejní statistika pohřešovaných osob s nálezem spojeným s vodní hladinou v České republice

  • 2010   84 osob
  • 2011   92 osob
  • 2012 (do 12. 8.) 58 osob

Policejní potápěči jsou nasazováni na akce: 

  • pátrání po pohřešovaných osobách,
  • pátrání po věcech, kterými byla spáchána trestná činnost,           
  • pátrání po věcech, pocházejících z trestné činnosti,
  • při pomoci fyzickým a právnickým osobám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…