ČRo: Veřejnoprávní média hledají zahraničního Čecha roku 2012

27.08.2012 21:24

Český rozhlas a Česká televize spojují své síly v rámci společného projektu – divácké a posluchačské ankety Zahraniční Čech roku 2012, v níž lidé zvolí nejvýznamnějšího Čecha nebo Češku ve světě.

ČRo: Veřejnoprávní média hledají zahraničního Čecha roku 2012
Foto: Český rozhlas
Popisek: Logo Českého rozhlasu

 

Anketa Zahraniční Čech roku vstupuje do hlasovací fáze. Z nominací veřejnosti vzešla dvacítka osobností, které budou postupně představeny ve vysílání Českého rozhlasu a České televize.

Portrétní medailony odvysílají od 27. srpna do 21. září každý den všechny celoplošné stanice Českého rozhlasu, například Český rozhlas 1 – Radiožurnál v 11.10 hod., 

Český rozhlas 3 – Vltava v 15.55 nebo Český rozhlas 7 – Radio Praha v 14.30.

Česká televize pak dvacítku osobností představí ve stejném období ve svém vysílání formou medailonků. Mezi osobnostmi je např. politička Madeleine Albrightová, režisér Miloš Forman, tenistka Martina Navrátilová, chirurg Bohdan Pomahač, fyzik Václav Vítek, krasobruslařka Ája Vrzáňová nebo spisovatel Milan Kundera.

Posluchači a diváci mohou hlasovat od dnešního dne - 27. srpna, až do 21. září 2012 na webových stránkách www.zahranicnicech.cz a prostřednictvím sms. Zvítězí ten, kdo dostane nejvíc hlasů.

„Ve světě žije přes dva miliony lidí, kteří se hlásí k českému původu,“ říká koordinátor ankety

a ředitel zahraničního vysílání Českého rozhlasu Miroslav Krupička. „V anketě chceme přiblížit veřejnosti aspoň některé z nich, a to jak ty známé, tak i méně známé, jako třeba hudebního skladatele Karla Janovického z Velké Británie nebo chorvatskou novinářku Lenku Laličovou.“

„Podpora národní identity a kulturních kořenů formou projektu Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti patří k aktivitám, které Česká televize bude jako médium veřejné služby vždy ráda podporovat. Prostřednictvím obrazovky chce Česká televize kromě samotných oslav přiblížit i historicko-společenské souvislosti odchodů významných Čechů, kteří se velkou měrou podílejí na reprezentaci kulturních a společenských hodnot České republiky v zahraničí,“ konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Vyhlášení výsledku ankety proběhne během slavnostního večera na Den české státnosti 28. září, v rámci projektu koordinovaného Ministerstvem zahraničních věcí ČR 

Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti 2012, jehož cílem a smyslem je přiblížit příběhy Čechů ve světě v kontextu témat spojených s českou státností a národní identitou a prohloubit vzájemné vazby mezi Čechy žijícími v České republice a Čechy žijícími ve světě.

Projekt Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti bude v posledním týdnu v září jedním ze stěžejních témat programových okruhů České televize a stanic Českého rozhlasu, prostor mu věnují hlavně zpravodajské a publicistické pořady.

MgA. Jakub Čížek
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…