SANEP: V druhém kole prezidentských voleb by v srpnu zvítězil Fischer těsně před Zemanem

31.08.2012 18:34

V případě aktuálního konání historicky prvních všelidových prezidentských voleb by se ve druhém kole utkali dva prozatímní největší favorité Jan Fischer a Miloš Zeman.

SANEP: V druhém kole prezidentských voleb by v srpnu zvítězil Fischer těsně před Zemanem
Foto: SANEP
Popisek: SANEP prezidentská volba 2. kolo

Z tohoto finálního duelu kandidátů vyšel vítězně Jan Fischer (51,1%) před Milošem Zemanem (48,9%), který ovšem na Jana Fischera ztrácí pouze 2,2 procentního bodu. Jak ukazuje tento minimální rozdíl mezi v tuto chvíli největšími favority, může pro finální volbu voličů hrát důležitou roli v jejich rozhodování jakýkoli prvek ve volebních kampaních prezidentských kandidátů, ale také jejich vize a názory s nimiž se ve druhém kole budou muset ztotožňovat i voliči, kteří v prvním kole podporovali jiného kandidáta. Není tak bez zajímavosti, že Miloš Zeman jak v prvním tak i ve druhém kole získává podporu i u voličů ODS a Jan Fischer významně oslovuje ženskou část voličské populace.

Ukázal to exkluzivní dvoukolový průzkum společnosti SANEP, který do aktuální hypotetické kandidátní prezidentské listiny zařadil 14 osobností, které těsně před zahájením sběru dat oficiálně ohlásily svoji kandidaturu. Do tohoto seznamu tak nebyli oproti červencovému průzkumu společnosti SANEP zařazeni Jan Švejnar a Tomio Okamura, kteří svoji kandidaturu zatím oficiálně nepotvrdili. Výsledky průzkumu společnosti SANEP vycházejí pouze z hlasů rozhodnutých voličů.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 21. – 28. srpna 2012 na vybrané skupině 16.541 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 31.207 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

V hypotetickém prvním kole prezidentských voleb by se na prvním místě umístil jeden z favoritů Jan Fischer (24,8%) následován v těsném závěsu druhým v tuto chvíli nejsilnějším prezidentským kandidátem Milošem Zemanem (23,6%).

Třetí největší počet hlasů v srpnovém šetření společnosti SANEP sociálnědemokratický kandidát Jiří Dienstbier, který získal podporu 10,8% hlasů rozhodnutých voličů. Jiří Dienstbier tak oproti červencovému šetření společnosti SANEP zaujal třetí pozici po Janu Švejnarovi, který svoji kandidaturu oficiálně nepotvrdil, a proto nebyl zařazen do aktuálního srpnového průzkumu společnosti SANEP.

Kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg by aktuálně získal podporou 7,8% voličů a umístil by se tak před kandidátem ODS Přemyslem Sobotkou (6,4%).
Šestý nejvyšší počet hlasů by aktuálně získala předsedkyně SBB Jana Bobošíková (5,6%), která by získala o šest desetin procentního bodu více než kandidát Strany svobodných občanů Ladislav Jakl (5%).

Kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová by v srpnu získala podporu 4,5% voličů a umístila by se ze čtrnácti kandidátů, kteří před zahájení sběru dat oficiálně potvrdili svoji prezidentskou kandidaturu, na osmé příčce.

Oproti červencovému šetření společnosti SANEP si o dva procentní body polepšil Vladimír Dlouhý, který s aktuálním ziskem 3,7% hlasů postoupil z posledního místa na devátou pozici.

Další ženou, která vedle Jany Bobošíkové a Zuzany Roithové oznámila svoji kandidaturu, je herečka Táňa Fischerová, která by v srpnu získala podporu 3,3% rozhodnutých voličů.

Méně jak tři procenta voličů by dále podpořilo Vladimíra Franze (2,6%), kandidáta DSSS Tomáše Vandase (1,1%), advokátku Kláru Samkovou (0,7%) a nejmenší podporu má bývalý šéf Poldi Kladno Vladimír Stehlík (0,1%).

Jak ukázal srpnový průzkum společnosti SANEP, i nadále jsou horkými prezidentskými kandidáty Jan Fischer a Miloš Zeman. Mezi další silné osobnosti patří Jiří Dienstbier a v případě oficiálního potvrzení kandidatury může být silnou osobností i Jan Švejnar.

Pro samotnou prezidentskou přímou volbu, která čeká české voliče již za pět měsíců, však bude podstatný výběr z kandidátů, kteří splní zákonné podmínky. To může znamenat podstatně užší výběr kandidátů, než který tvoří výběr osobností, které pouze ohlásily své kandidatury. Nicméně již nyní je zřejmé, že prvotní nadšení pro Jana Fischera opadlo a posiluje podpora Miloše Zemana, který získává na svoji stranu i pravicové voliče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…