Kampský krajáč 2012 - tradiční výrobky i bohatý kulturní program

05.09.2012 17:00

V sobotu 15. září 2012 se na náměstíčku Na Kampě v Praze uskuteční již druhý ročník festivalu regionálních značek. Těšit se můžete na širokou škálu originálních výrobků a tradičních dobrůtek z mnoha českých a moravských regionů. Součástí programu budou živá vystoupení hudebních souborů a zkrátka nepřijdou ani děti, pro něž jsou připravena hned tři divadelní představení. Samozřejmostí je i občerstvení, které nabídne nejen šumavské speciality.

Kampský krajáč 2012 - tradiční výrobky i bohatý kulturní program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vltava


Těžištěm akce, která má za cíl představit systém regionálního značení místních produktů, bude řemeslný jarmark, na němž bude možné vidět a nakoupit výrobky více než 25 výrobců, jejichž schopnosti byly oceněny udělením některé z  regionálních značek. A nejen, že uvidíte, jaké originální věci se v jednotlivých českých a moravských regionech vyrábějí, ale budete mít i jedinečnou příležitost se setkat přímo s výrobci, kteří vám osobně přiblíží tajemství své práce. Škála výrobků na stáncích Kampského krajáče bude opravdu široká, následující je jen malou ochutnávkou toho, na co se můžete těšit.

Hned několik výrobců se zabývá tvorbou šperků, takže bude možné vybírat ty skleněné z Moravského krasu, bronzové z Hané, korálkové ze Šumavy či z polymerové hmoty ze Zápraží.  Na stánku Šumavy čekají i talismany štěstí s vltavíny. Keramické hrnky, zvonky i ozdoby nabídnou stánky značek z Polabí, Zápraží a Kraje blanických rytířů. Specialitou jsou pak keramické knofl! íky z Prácheňska, odkud pocházejí i originální dřevěné rámy na zrcadla a "babičkovské" spodní košilky.  Českosaské Švýcarsko budou reprezentovat produkty přírodní kosmetiky i tradičního nožířství.  Milovníci bylinek jistě najdou to pravé na stánku Vysočiny. Textilní kabelky ze Zápraží jistě potěší všechny kreativní dámy, protože každý kus je originál. Ze stejného regionu pocházejí i ručně malované oděvní doplňky z hedvábí. Kraj blanických rytířů nabídne i textilní dekorace a hračky, Šumava pak ručně plstěné výrobky z ovčí vlny.

Do Vánoc sice zbývá ještě několik měsíců, ale i tak je jarmark skvělou příležitostí, jak potěšit blízké originálním dárkem, nebo si vybrat tradiční perličkové vánoční ozdoby z Krkonoš.  A ti, kdo rádi mlsají, musí určitě ochutnat krchlebský koláč ze Šumavy, preclíky z Podkrkonoší či medové perníčky z Górolska.

Med přivezou producenti z Podkrkonoší a Kraje ! blanických rytířů, chléb a biodžemy budou z Broumovska.!  A na nákup i další příležitosti se může hodit i nějaký košík z Polabí.

Na správném jarmarku nemůže chybět ani živá hudba.  Tu v sobotu odpoledne obstará Dechová hudba KMČ Dolní Studénky, Hudecká muzika Franty Kopeckého z Hranic a goralská kapela Bukóň.

Pro děti budou připravena hned tři divadelní představení. Od 11 hodin se mohou těšit na pohádku O Červené Karkulce (Karel Zima a Jarmil Škvrna), ve 12:30 je pro ně připravená pohádka O zamilované Ježibabě (Petra Kotmelová a Patrik Vojtíšek) a v 15:00 Tři zlaté vlasy děda Vševěda (Věra Čížkovská a Luděk Richter).

A aby návštěvníky netrápil hlad ani žízeň, bude po celou dobu konání akce připraveno občerstvení převážně ze šumavských specialit, včetně několika druhů piva.

Kampský krajáč pořádá Asociace regionálních značek, o.s., která sdružuje již 22 regionů, které podporují místní výrobky a produkty udělováním vlastní značky. Regionální značka sym! bolizuje jedinečnost či význam produktu ve vztahu k danému regionu a zároveň region začleňuje do systému značení s jednotnými pravidly a charakteristickým vizuálním stylem.

Více informací najdete na http://www.regionalni-znacky.cz/kampsky-krajac.

Akce se koná s finanční podporou Centrály cestovního ruchu CzechTourism / Kudy z nudy - Dovolená v Česku - to letí!

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…