Akce "Náš soused je netopýr" dorazila na Olomoucko

08.09.2012 9:00

Na konci léta byly v Olomouckém kraji uděleny první čtyři plakety v rámci akce České společnosti pro ochranu netopýrů "Náš soused je netopýr".

Akce "Náš soused je netopýr" dorazila na Olomoucko
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

 Ocenění za dlouhodobou spolupráci při ochraně netopýrů převzali zástupci Správy jeskyně Na Špičáku, rodina Černuškových z Libiny, paní Bošková z Kobylé nad Vidnávkou, společnosti KOLŠTEJN a.s. a Kolštejn Redivivus et Floreans o.s.

"Cílem akce "Náš soused je netopýr" je podpořit ochranu netopýrů vázaných na úkryty v lidských stavbách a zároveň zviditelnit pozitivní příklady, které jsou dokladem toho, že soužití s netopýry v jednom domě není problémem, jak se lidé často zbytečně obávají," vysvětlila Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. "Akce byla zahájena v roce 2010 a díky projektu "Pod jednou střechou", který je zaměřený na zajištění ochrany ohrožených druhů netopýrů a ptáků vázaných na úkryty a hnízdiště v budovách a který realizujeme díky podpoře z Programu švýcarsko-české spolupráce společně s Českou společností ornitologickou a Moravským ornitologickým spolkem, nyní dorazila také na území Olomouckého kraje," dodala Schnitzerová.

"V domě a stáji rodiny Černuškových našly přístřeší již čtyři druhy netopýrů. Zatímco v případě netopýrů ušatých a netopýra Brandtova se jednalo o dočasné útočiště, letní kolonie netopýrů brvitých se sem vrací pravidelně od roku 1990 a před pět! i lety se k ní připojila i samičí kolonie netopýrů černých. Díky skvělému přístupu majitelů zde nerušeně rodí a odchovávají svá mláďata. Stejně tak na půdě dílny a pod střechou stodoly usedlosti Boškových každoročně sídlí letní kolonie vzácného netopýra brvitého," říká Jiří Šafář z ČESON, který zmíněné lokality pravidelně sleduje a který plakety v rámci tradiční Evropské noci pro netopýry u jeskyně Na Špičáku předával. A právě Správa jeskyně Na Špičáku obdržela třetí plaketu jako ocenění za dlouholetou příkladnou péči o zdejší zimoviště letounů, tradiční poskytování zázemí při pořádání osvětových akcí a trvalou propagaci přátelského vztahu lidí k letounům.

Úbytek vhodných úkrytů je v současnosti jedním z hlavních faktorů, které některé druhy netopýrů ohrožují. Příčinou této situace jsou jednak nešetrně prováděné rekonstrukce a zateplování budov, problémem však bývá také negativní přístup majitelů a obyvatel domů k netopýrům, který často zbytečně vede k likvidaci jejich! úkrytů. Při tom vhodná řešení, jak realizovat potřebné rekons! trukce a zároveň při tom neohrozit netopýry, jsou dávno známá a na řadě míst již také uplatňována. To dokazuje i čtvrtá plaketa "Náš soused je netopýr", kterou se od nynějška pyšní hrad Kolštejn. "Vlastníci hradu, společnost KOLŠTEJN a.s. a Kolštejn Redivivus et Floreans o.s., respektují výskyt letní kolonie kriticky ohrožených vrápenců malých a při rekonstrukci se zavázali dodržovat všechny potřebné podmínky, aby nedošlo k rušení kolonie, zachovat jimi užívané prostory i příletová místa. V jedné z nevyužívaných částí sklepení navíc provedou úpravy, které do budoucna umožní využití těchto prostor jako zimoviště pro netopýry," vysvětlil důvod ocenění Dušan Duhonský ze Správy CHKO Jeseníky.

Další informace o celém projektu a přehled všech 38 dosavadních držitelů plaket z celé republiky lze najít na internetových stránkách www.sousednetopyr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…