DPP: První klimatizovaná tramvaj 15T ForCity vyjela do provozu

10.09.2012 13:30

Cestující pražské hromadné dopravy mohou vyzkoušet, jaký komfort nabízí klimatizovaná tramvaj 15T ForCity. Společnost Škoda Transportation vyvinula a zdarma nainstalovala pro DPP klimatizaci do první tramvaje typu 15T ForCity, která vyjela do provozu s cestujícími. Historicky jde o první tramvaj v Praze, která výrazně zvyšuje komfort cestování.

DPP: První klimatizovaná tramvaj 15T ForCity vyjela do provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj Dopravního podniku hl. m. Prahy

Řidič může nyní sám regulovat teplotu uvnitř tramvaje nebo jednoduše nastavit optimální hodnotu a nechat na systému, aby ji automaticky udržoval. Výkonná klimatizace automaticky reaguje na změny teplot jak uvnitř, tak vně tramvaje a dokáže ochladit celý prostor pro cestující až o deset stupňů Celsia.

„Vývoj klimatizace pro tramvaj ForCity je výsledkem spolupráce Dopravního podniku a Škody Transportation na technické úrovni. Klimatizovaná tramvaj ForCity bude z vnějšku viditelně označena. Případné objednání na dodávané tramvaje je otázkou zájmu cestujících, ekonomické smysluplnosti v místních klimatických podmínkách a budoucího jednání,“ řekla k zahájení provozu tramvaje s klimatizací pověřená generální ředitelka Dopravního podniku Magdalena Češková.

„Klimatizace pro pražskou tramvaj 15T ForCity je projekt, na kterém pracovali naši odborníci ve vývoji tak, abychom dosáhli co nejlepší funkčnosti s ohledem na časté otevírání dveří. Také jsme chtěli, aby ve všech částech vozu měla klimatizace stejný výkon. Zvolené řešení je navíc možné použít bez větších zásahů na již vyrobené tramvaje. Cestující si tak budou moci užít veškerý dostupný komfort, který naše moderní vozidla nabízejí,“ říká generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Tramvaj vybavená klimatizací ujela od zahájení testovacího provozu letos v březnu více než sedm tisíc kilometrů při zkušebních jízdách. Technici Škody Transportation a DPP během nich zkoušeli funkčnost všech systémů v normálních podmínkách i simulovaných extrémních situacích.

Kontejner s klimatizací je umístěn na střeše a je zabezpečen jak proti prachu, tak proti působení nepříznivého počasí. Konstrukce je sestavená tak, aby byla co nejlehčí a má životnost třicet let.

Plně nízkopodlažní tramvaje 15T ForCity se v průběhu příštích šesti let stanou jednou z tváří pražské hromadné dopravy. V ulicích hlavního města by měly postupně nahrazovat starší modely. Moderní soupravy ForCity výrazně zkvalitní cestování, protože jsou daleko prostornější, komfortnější a bezpečnější.

Tuto klimatizovanou tramvaj (evidenční číslo 9243) vypraví DPP do provozu s cestujícími dne 10. 9. 2012 z vozovny Pankrác na linku číslo18.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…