Přijďte poznat sousedy. Dvacet pražských čtvrtí ožije festivalem „Zažít město jinak“

11.09.2012 12:30

Jak by se v Praze žilo, kdyby ulice sloužily místním obyvatelům a podnikům a v jen v menší míře projíždění a parkování aut? To letos již posedmé ukáže festival Zažít město jinak.

Přijďte poznat sousedy. Dvacet pražských čtvrtí ožije festivalem „Zažít město jinak“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Koná se v sobotu 22. září. Lidé se chystají oživit více než dvacet čtvrtí. Program největší pouliční slavnosti přináší web www.zazitmestojinak.cz (1). Obyvatelé i návštěvníci metropole se mohou těšit na akce pro děti, koncerty, výstavy i debaty o budoucnosti Prahy (2). Kavárny a restaurace rozšíří své zahrádky a nová zákoutí vytvoří sami obyvatelé – třeba jen vynesením pár židlí na ulici. Záštitu nad akcí převzala radní hlavního města Aleksandra Udženija.

„Za sedm let prodělal festival Zažít město jinak obrovskou proměnu. Začínali jsme uzavřením jediné ulice, kam se sešli lidé z celé Prahy, aby si užili korzo plné života, kultury a bez hluku aut. Podobné oázy městského života teď vyrůstají na nejrůznějších místech, “ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat. Na letošní výzvu Auto*Matu vytvořit si v rámci festivalu vlastní zónu reagovaly desítky spolků a iniciativ z více než dvaceti čtvrtí.

„Sousedská slavnost Zažít město jinak dává lidem možnost opravdu poznat čtvrt, ve které žijí, pracují anebo kterou mají prostě rádi. Právě v tom je unikátní,“ říká hlavní producent festivalu Jakub Hradilek. „Veškerý program vytvářejí místní lidé. Zapojují se spolky, umělci, podnikatelé, hospody i jednotlivci. Festival si nejlépe užijí ti, kdo k němu sami přispějí. Stačí vynést na ulici stolek se židlemi a uvařit sousedům kafe,“ přidává svůj tip Jakub Hradilek.

Jedinečná je i forma, jíž mohou lidé slavnost podpořit. „Festival je samozřejmě zdarma. Lidé si nicméně mohou v internetovém obchodě Coromoro.cz zakoupit symbolickou vstupenku v podobě trička s unikátním designem a pomoci tím pokrýt náklady,“ upozorňuje návštěvníky Hradilek.

Do festivalu se letos zapojí 23 aktivních čtvrtí z 11 městských částí. Lidé oživí 30 různých ulic, náměstí a zákoutí. Na programu se podílejí desítky aktivních spolků, sdružení a sportovních klubů, stovky umělců, tanečníků, herců, muzikantů, spisovatelů, architektů a výtvarníků. Organizátoři očekávají, že festival potěší tisíce místních obyvatel, sousedů a dalších návštěvníků.

„Festival Zažít město jinak je skvělou příležitostí pro Pražany, aby se více potkávali v ulicích. Jde o velkou společenskou událost, kde si z dílčích aktivit vybere opravdu každý. Z města se stane živá komunita, anonymní obyvatelé se promění v opravdové sousedy. Věřím, že festival osloví nejen mladé lidi, ale i starší generaci. Takové projekty jako komunální politik vždy podpořím a ráda se do nich zapojím,“ řekla pražská radní Aleksandra Udženija, která nad festivalem převzala záštitu.

Sousedských slavností se zúčastní řada osobností kulturního života (3). Patří mezi ně režisér Jan Svěrák, který se podílí na programu festivalové zóny v Braníku. Tamní občanské sdružení Branický budík vzniklo v reakci na tlak developerů. Jediným způsobem, jak takovému tlaku čelit, je podle Svěráka rozvíjení občanské společnosti. „Pouliční festivaly jsou ideální příležitostí, protože sousedé poznají situaci, spolupracují na přípravě a dobrovolně se zapojují. Z klidné ulice, kde nebudou auta, se stane ulice velmi rušná. Na každém konci vznikne pódium, na jednom budou hrát místní kapely, na druhém se budou číst knihy,“ popisuje branický program Jan Svěrák. Dodává, že sdružení připravilo možná až příliš mnoho aktivit a příští roku bude muset ubrat.

Lidé se mohou těšit také na vystoupení písničkáře Vladimíra Merty, uvidět exhibici legendárního boxera Stanislava Tišera, poslechnout si čtení spisovatele Jáchyma Topola nebo se zastavit na grilování s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou. Ve Vršovicích budou k vidění díla výtvarníka Krištofa Kintery, tanečnice a herečka Krystina Liška Boková se chystá v Karlíně krotit děti a koně.

Festival zavede návštěvníky i do méně známých zákoutí Prahy, například na náměstí Za Haštalem v oblasti tajemných Stínadel. „Učíme děti, aby pečovaly o místo, kde žijí. Staré Město by nemělo být jen zábavnou kulisou pro turisty, ale živým a zdravým místem pro místní lidi,“ vysvětluje Kateřina Moravcová ze Sdružení TEREZA, proč se její organizace připojila k sousedské slavnosti. „Zvídavé děti a jejich rodiče si u nás mohou vyzkoušet výrobu papíru, kompostování nebo jízdu na invalidním vozíku,“ říká Moravcová. Na organizaci spolupracuje Pražská asociace vozíčkářů, dvě místní školy a další organizace.

Za Haštalem vznikne také unikátní vodní bar.

Někteří lidé využijí festivalu k debatám o budoucnosti svých čtvrtí a k zapojení sousedů do dění. To se týká Trojmezí, kterému hrozí necitlivá developerská zástavba, starého Braníka, Troje nebo Letné. Městské části se k tomu staví různě. Přestože řada radnic festival podporuje, Praha 8 se asi zalekla debaty o zástavbě Elsnicova náměstí a na pozvánce zveřejněné v radničních novinách odmítla uvést kontakt na místní občanské sdružení 8jinak!, které slavnost v Libni pořádá.

Srdcem festivalu bude letos Václavské náměstí, kde magistrát nedávno zřídil novou pěší zónu. Iniciativa Auto*Mat zde rozbalí hlavní informační stan. Celé prostranství bude sloužit k ukázkám bicyklů, cyklistických doplňků a cyklospecialit. Lidé si budou moci vyzkoušet nové modely jízdních kol, k tomu jim budou hrát DJs z Radia 1, hlavního mediálního partnera. Tradiční podporovatel festivalu Nadace Vodafone rozvěsí na náměstí své houpací sítě.

Na konec září vyhlašuje Evropská komise Evropský týden mobility propagující chůzi, cyklistickou dopravu a zklidňování provozu ve městech. „Praha je tak přetížená automobilovým provozem a přeplněná parkujícími auty, že přestáváme být schopni vnímat ulice jako přirozený prostor pro setkávání, procházky nebo hry dětí. Pokud chceme žít v moderním městě, musíme to změnit,“ vysvětluje ideu festivalu Zažít město jinak Tereza Vohryzková z pořádající iniciativy Auto*Mat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…