Hospodářská komora usnadňuje podnikatelům vstup na zahraniční trhy

12.09.2012 19:57

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) pořádá Exportní semináře – regionální akce na podporu českých exportérů. První proexportní seminář se uskutečnil při příležitosti 54. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Zájem ze strany podnikatelů byl obrovský.

Hospodářská komora usnadňuje podnikatelům vstup na zahraniční trhy
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Programu Exportního semináře se zúčastnil mj. Ing. Michal Štefl, předseda představenstva, KHK JM, Zdeněk Vališ, M.A., ředitel sekce zahraničního odboru, MPO, Ing, Dagmar Matějková, MBA, konzultantka, CzechTrade a zástupci HK ČR společně se zástupci Krajské hospodářské komory jižní Moravy.
 
Exportní seminář zahájil ředitel sekce zahraničního odboru MPO, který pohovořil především o Exportní strategii ČR 2012-2020, kterou schválila vláda a na jejímž vypracování spolupracovalo MPO společně s Hospodářskou komorou České republiky, se Svazem průmyslu a dopravy a s Mezinárodní obchodní komorou. „Hlavním partnerem, kterého jsme přizvali do Strategie, je Hospodářská komora České republiky, která je unikátní distribuční sítí a MPO na ni v tomto ohledu spoléhá. Ve spolupráci s komorou jsme schopni informace zabezpečit a dostat je k vám, podnikatelům, rychlou a srozumitelnou formou právě prostřednictvím regionální či krajské komorové sítě,“ zmínil v úvodu Zdeněk Vališ. Řeč byla v rámci úvodního bloku i o podpoře exportu v ČR, analýze vývozu ČR či o nástrojích podpory exportu s účastí státu. Podnikatelům byly rovněž představeny služby české agentury na podporu obchodu CzechTrade společně s možnostmi financování exportu prostřednictvím České exportní banky.
 
Hospodářská komora České republiky, největší zástupce podnikatelské veřejnosti v zemi, dlouhodobě vyvíjí exportní aktivity a to prostřednictvím několika projektů. „Komora organizuje podnikatelské mise do zahraničí. Buď na úrovni podnikatelských organizací, či na úrovni doprovodných misí prezidenta, premiéra či ministrů České republiky. V mnoha zemích je totiž velká potřeba veškerý byznys zaštítit státními představiteli. Takovou zemí je například Čína,“ řekl Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru HK ČR. Účast na misích je otevřená každé české firmě. „Nebojte se a vyjeďte s námi,“ vyzval stávající a budoucí české exportéry Jiří Hansl. Zástupci HK ČR dále účastníky semináře informovali o nutných exportních dokumentech, o projektu Společná účast na výstavách a veletrzích v zahraničí nebo o službách Krajské hospodářské komory jižní Moravy.
 
Cílem projektu je prostřednictvím 7 regionálních seminářů informovat české podnikatele o možnostech vývozu do zahraničí, zvýšit konkurenceschopnost malých a středních firem a podpořit je v jejich úsilí o uplatnění na zahraničních trzích.
 
Celý projekt seriálu exportních seminářů vyvrcholí dne 13. listopadu 2012 konferencí v Praze, na které přední čeští odborníci, zástupci státu i podnikatelské veřejnosti, mj. i na základě poznatků nasbíraných ze sériie exportních seminářů, zhodnotí stav a perspektivy českého exportu. Více o projektu naleznete na  www.komora.cz/exportniseminare.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…