VZP: Každý svého zdraví strůjcem

17.09.2012 10:12

Tak zní název úspěšné putovní výstavy, se kterou se od 11. září do 4. října vydává Liga proti rakovině Praha na pouť po českých a moravských městech. Hlavním tématem V. ročníku putovní výstavy o onkologické prevenci jsou nádorová onemocnění ledvin.

VZP: Každý svého zdraví strůjcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Cílem projektu, jehož partnerem je i Všeobecná zdravotní pojišťovna, je oddémonizovat závažné a deprimující téma rakoviny a netradiční formou přiblížit veřejnosti problematiku onkologických onemocnění.

Liga proti rakovině se rozhodla představit téma rakoviny a její prevence z přívětivější strany. Oslovila proto významné kreslíře Vladimíra Jiránka, Jiřího Slívu a Miroslava Bartáka, kteří svými kresbami oživili textovou část výstavy. Humor a nadsázku přinášejí také dokumentární fotografie Františka Dostála, jehož objektiv zachycuje obyčejné lidi v běžných situacích každodenního života. Součástí expozice jsou i panely určené dětem, které si v bohatě ilustrované části najdou informace o zdravém životním stylu, přiměřené svému věku.

Dospělým návštěvníkům této akce Liga proti rakovině ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem nabízí improvizovanou „vyšetřovnu“, ve které si každý zájemce může nechat změřit některé základní zdravotní ukazatele, například krevní tlak, BMI a procento tuku v těle, a s přítomným odborným lékařem konzultovat mateřská znaménka, pihy a jiné změny na kůži. Pro dětské návštěvníky a žáky škol jsou kromě dětské části expozice připraveny i zábavné „hrátky“, kde si mohou vyzkoušet své fyzické i smyslové dovednosti pod heslem „Zkus, jak jsi na tom“. Domů si děti si odnesou nejen nové informace a zážitky, ale také drobné odměny a ceny.

Termíny a místa putovní výstavy:

    Blansko, náměstí Republiky: 11.–12. září
    Třeboň, Masarykovo náměstí: 13.–15. září
    Praha 5, pěší zóna Anděl: 17.–19. září
    Chomutov, náměstí 1. Máje: 20.–21. září
    Havlíčkův Brod, Havlíčkovo náměstí: 24.–25. září
    Hradec Králové, Masarykovo náměstí: 26.–27. září
    Strakonice, Parkoviště u Sv. Markéty: 1.–2. října
    Velké Meziříčí, Náměstí: 3.–4. října

Podrobnosti na www.lpr.cz

Více o nádorových onemocněních ledvin

Nádorová onemocnění ledvin byla také tématem letošní „květinové sbírky“, která vždy slouží kromě výběru finančních prostředků na projekty Ligy proti rakovině Praha také k upozornění veřejnosti na prevenci onkologických onemocnění. Důvodem je fakt, že v ČR vzrostl výskyt nádorů ledvin za posledních 35 let téměř na čtyřnásobek a dostali jsme se tak na první místo v celosvětovém srovnání četnosti tohoto onemocnění.

Liga proto chce v roce 2012 informovat veřejnost o možnostech, jak si své ledviny chránit: změnit svůj životní styl, zlepšit pitný režim, konzumovat kvalitní potraviny, nekouřit, předcházet zánětům v organismu, nechat si opravit kariesní chrup, pohybovat se, zhubnout a tím snížit i vysoký tlak, nekombinovat svévolně léky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…