Lesy ČR zvýšily protipovodňovou ochranu valašské obce Bystřička

18.09.2012 16:58

Lesy ČR úspěšně dokončily rekonstrukci vodních staveb na potoce Roušťka, v katastru obce Bystřička, v okrese Vsetín, ve Zlínském kraji.

Lesy ČR zvýšily protipovodňovou ochranu valašské obce Bystřička
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Kromě zkvalitnění protipovodňové ochrany obce Bystřička přispěl nově upravený úsek i k lepšímu vzhledu této vyhlášené a vyhledávané lokality Valašska.  Obec Bystřička se nachází v půvabné oblasti Vsetínské vrchy, nedaleko přírodní rezervace Klenov. K okolní přírodě velmi citlivá rekonstrukce vodních staveb stála téměř 6 milionů korun. 

V průběhu investiční akce došlo k opravě celkem šesti poškozených stabilizačních stupňů, poničených dlažeb a výměny kamenného opevnění koryta toku. Díky nové soustavě jedenácti stabilizačních dřevěných prahů se podařilo zastavit i nežádoucí prohlubování dna. Lesy ČR současně provedly celkovou údržbu břehového porostu – odstranění přestárlých a nemocných dřevin. Již na jaře Lesy ČR doplní břehové porosty výsadbou nových druhů keřů i dřevin, které přispějí ke zvýšení místní druhové biodiverzity.

Na území obce Bystřička se nachází také hráz známé vodní nádrže stejného jména postavené v letech 1907 až 1912. Nádrž měla původně sloužit jako zásobárna vody pro budoucí plavební kanál spojující Dunaj, Odru a Labe. Vzhledem k tomu, že k výstavbě kanálu nakonec nedošlo, nachází dnešní vodní nádrž Bystřička díky okolní malebné krajině především rekreační využití. Je ideálním místem pro provozování vodních sportů a rekreačního rybaření.

Protipovodňovým opatřením na malých vodních tocích, které mají Lesy ČR ve své správě, je věnována velká pozornost dlouhodobě. Budování přehrážek, vytváření tůní a realizace dalších opatření při úpravách toků rovněž přispívá ke zlepšení minimálních průtoků v dobách sucha a tím i k udržení biodiverzity vodních toků. Náklady na péči o malé vodní toky ve správě Lesů ČR ve Zlínském kraji přesáhnou za rok 2011 a 2012 více než 100 milionů korun. V převážně většině se jedná o investiční úpravy vodních toků a odstraňování povodňových škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …