České dráhy: Oslavte Den železnice na Ostravsku

18.09.2012 18:32

Tradiční svátek všech příznivců železniční techniky letos oslaví České dráhy na Ostravsku tuto sobotu 22. září ve stanicích Bohumín a Ostrava hl.n.

České dráhy: Oslavte Den železnice na Ostravsku
Foto: Archiv
Popisek: Moderní regionální vlak RegioShark

Připraveny jsou výjimečné vyjížďky po kolejích, zvláštní parní vlaky mezi Ostravou a Bohumínem, jízdy pro vlečkách AWT nebo prohlídky specializovaných pracovišť, řídícího stavědla nebo depa kolejových vozidel. Oslavy doprovodí bohatý kulturní program před bohumínským nádražím, vystoupí mažoretky, dětský folklorní soubor nebo kapely Bridge, Claymore a další. Děti se zabaví na skákadlech, trampolíně nebo v dětském koutku. Hlavní oslavy Dne železnice se budou konat 29. září v Brně.

 Hlavní oslavy Dne železnice začnou na bohumínském nádraží v 9 hodin po příjezdu parního vlaku z Ostravy hlavního nádraží. Součástí slavnostního zahájení bude i uvedení do provozu dvou nových souprav CityElefant. Jedna ze souprav pak pojede ve 13:10 z Bohumína do Třince, kde proběhne po příjezdu ve 13:49 požehnání biskupem Ostravsko-opavské diecéze Mons. F. V. Lobkowiczem. Souprava se bude vracet zpět ve 14:21, do Bohumína dojede v 14:59. Nové jednotky jsou zakoupené za finanční podpory ROP Moravskoslezsko. Jedná se o první dvě soupravy z celkového počtu čtyř dvoupodlažních elektrických jednotek CityElefant, které budou jezdit na trati z Bohumína do Mostů u Jablunkova.

Výjimečné vyjížďky po kolejích

Mezi Ostravou a Bohumínem bude pendlovat historický parní vlak. Společnost AWT nabídne vyhlídkové jízdy zvláštními vlaky mezi Ostravou a Bohumínem po síti svých vleček a k vyhlídkovým jízdám se připojí i historická vozidla Dopravního podniku Ostrava. Připraveny jsou také speciální okružní jízdy po pracovištích, spojené s prohlídkou řídicího stavědla Ostrava hl.n., prohlídkou ČD Cargo, a.s. SOKV Ostrava (bývalé depo) a prohlídkou elektrodispečiku SŽDC.

Odborné prohlídky pracovišť

V Bohumíně mohou zájemci navštívit pracoviště depa kolejových vozidel ČD i pracoviště řízení provozu stanice. Stranou oslav nezůstane ani ostravské hlavní nádraží. Návštěvníkům bude umožněna prohlídka pracovišť depa společnosti ČD Cargo a v areálu na Skladištní ulici (za poštou) předvedou svou techniku a zručnost pracovníci Správy železniční dopravní cesty včetně zajímavých ukázek práce hasičů. Přístupné bude také řídicí stavědlo stanice Ostrava hlavní nádraží, kam návštěvníky odveze nová Regionova. Jízdní řád zvláštních parních vlaků 22. září

směr Bohumín – Ostrava hl.n.
Bohumín    7:50    9:40    13:20    15:20
Ostrava hl. n.    8:05    9:55    13:35    15:35
směr Ostrava hl.n. – Bohumín
Ostrava hl. n.    8:40    10:40    14:10    16:10
Bohumín    8:55    10:55    14:25    16:25


 Prodej jízdenek na zvláštní vlaky bude zajištěn ve stanicích Bohumín, Ostrava hl.n. a Ostrava-Svinov. Ve vlacích neplatí tarifní ani mimotarifní slevy. Jednosměrná jízdenka stojí 30 Kč, poloviční cena pro děti od 6 do 15 let je 15 Kč.

Na jízdu po vlečkách AWT je nutno zajistit si rezervaci (30 Kč), která bude v prodeji ve stanicích Bohumín a Ostrava hl.n. Tato rezervace nezaručuje konkrétní místo ve vlaku, je nutná z důvodu omezené kapacity vlaku. Rezervace je nutná pro všechny cestující starší 15 let.

V každou celou hodinu od 9:00 do 15:00 hod. se uskuteční okružní jízdy po areálu Ostrava hl.n. na trase: stanice Ostrava hl.n. – řídicí stavědlo – depo ČD Cargo, SOKV Ostrava – elektrodispečink SŽDC. Cestující budou nastupovat ve stanici Ostrava hl.n., okružní jízda bude ukončena na elektrodispečinku SŽDC (Skladištní ulice, za Českou poštou).

Kompletní informace k oslavám Dne železnice jsou k dispozici na stránkách www.denzeleznice.cz.

Národní den železnice v Brně 29. září 2012
Centrem oslav Dne železnice se stane v sobotu 29. září Brno, oslavy začnou v 10 hodin na brněnském hlavním nádraží a v areálu u historické výpravní budovy. Program třetího Národního dne železnice je rozdělen do tří světů a začíná v 10:00 a končí v 17:00. Návštěvníci se můžou těšit na Svět zábavy s programem pro malé i velké návštěvníky, Svět historie s výstavou historických lokomotiv nebo Svět změny na železnici s možností prohlídky moderních vozů a lokomotiv.

Programy oslav Dne železnice v ostatních regionech najdete na www.denzeleznice.cz.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice připomínádatum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…