ČD pokřtily první motorovou jednotku RegioShark v Plzeňském kraji

22.09.2012 18:33

Moderní železniční vozidlo, motorovou jednotku RegioShark, dnes na plzeňském hlavním nádraží pokřtili náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Motorová jednotka řady 844 začne na podzim vozit cestující na trati Plzeň – Domažlice. Dostala označení RegioShark podle přední části soupravy, která připomíná tlamu žraloka.

ČD pokřtily první motorovou jednotku RegioShark v Plzeňském kraji
Foto: Archiv
Popisek: Moderní regionální vlak RegioShark

„Nové motorové jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na frekventované trati Plzeň – Domažlice. Při výběrovém řízení jsme přihlíželi k požadavkům regionů a jejich zástupců, kteří regionální spoje objednávají. Věřím, že budou s vítězným vozidlem spokojeni stejně jako naši cestující v Plzeňském kraji,“ uvedl Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.  

„Další moderní vůz v Plzeňském kraji jistě zvýší počty cestujících železniční dopravou a současně zvětší oblibu cestování vlakem. Plzeňský kraj dlouhodobě preferuje železniční dopravu jako páteřní, z níž vybíhají boční autobusové trasy,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.
České dráhy objednaly celkem u polského výrobce PESA Bydgoszcz 31 vlaků za téměř 2 miliardy Kč. Kromě Plzeňského kraje budou tyto moderní regionální vlaky jezdit ještě v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.

České dráhy nová regionální vozidla pro Plzeňský kraj pořizují v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad, a to ve dvou projektech: šest jednotek v projektu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj a jednu jednotku v projektu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj II. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace na jednotku dosahuje výše až 35 %.

Dále budou do Plzeňského kraje dodána ještě další 2 totožná vozidla, které České dráhy hradí výhradně z vlastních zdrojů. Celkový počet jednotek RegioShark pro Plzeňský kraj je 9 v celkové hodnotě 577 118 016 Kč. První čtyři budou v Plzeňském kraji k dispozici do konce letošního roku, všechny jednotky začnou v provozu jezdit do poloviny roku 2013.     

V rámci zkušebního provozu budou nové jednotky jezdit kromě domažlické trati také v úseku Plzeň – Plasy na žatecké trati a v neděli také na trase Plzeň – Rokycany.

Charakteristika vozidel RegioShark

Maximální rychlost vozidla je 120 km/h, délka vlaku je 44 metrů, počet míst k sezení je 120, z toho je 15 sedaček sklopných a 9 míst je v 1. třídě, celková kapacita vlaku je 240 osob. Vlak je vybaven uzavřeným systémem WC v bezbariérové úpravě, prostorem pro jízdní kola, klimatizací, audiovizuálním informačním systémem. Výkon vlaku je téměř 800 kW. Vlak nabízí:

  • moderní, světlý a dobře přehledný interiér;
  • bezbariérový nástup do prostor se sníženou podlahou;
  • bezbariérové WC s uzavřeným systémem WC, které lze využívat i ve stanici;
  • audiovizuální informační systém;
  • klimatizaci;
  • moderní ergonomické sedačky potažené textilem;
  • centrálně zavírané a za jízdy blokované dveře, které jsou snadno ovladatelné tlačítky;
  • univerzální prostory pro kočárky, jízdní kola a objemná zavazadla.
  • Vlak je ekologický a vysoce bezpečný, odpovídá současným přísným ekologickým a bezpečnostním požadavkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…