Carun: Toxický alkohol ano, léčivou marihuanu ne?

26.09.2012 8:50

Souboj alkohol versus marihuana má jasného vítěze. Jedovatý alkohol má už pětadvacátou oběť. Otravy metanolem jasně ukazují, která „droga“ je nebezpečnější.

Carun: Toxický alkohol ano, léčivou marihuanu ne?
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Současná metylalkoholová aféra otřásla i zastánci legalizace konopí k léčebným účelům. Ukazuje že „legální“ alkohol je nebezpečný a má na svědomí lidské životy. Na otravu metanolem v současné kauze zemřelo doposud 25 lidí, poslední tragédii hlásí Havířov, další desítky lidí jsou v nemocnici. Taková je hrozivá bilance otravy metylalkoholem. Naproti tomu nelegální konopí nemá historicky na svém kontě jediný případ úmrtí. „Předávkování není prakticky možné,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí z KonopnyShop.cz, který se domnívá, že protidrogová politika v ČR by měla být daleko „chytřejší“. Rozdíly v nebezpečnosti alkoholu oproti konopí jsou však ještě mnohem hlubší. Konopí se dokonce doporučuje na léčbu alkoholové závislosti.

Pokud si dá člověk skleničku alkoholu, byť jen občas, užívá vůbec jednu z nejtoxičtějších látek. Odborníci varují, že alkohol je škodlivější než marihuana, LSD nebo dokonce kokain. Posezení v hospodě tak není jen společenská událost. „Alkohol patří k nejškodlivějším návykovým látkám. Jeho toxicita je větší než u LSD, marihuany nebo například Rohypnolu. Na rozdíl od hořlavé chemikálie jménem kořalka, neexistuje jediný případ úmrtí na užití marihuany. Přitom u alkoholu stačí naplnit láhve z nesprávné cisterny. Marihuanu nelze přeměnit na smrtelný jed. V případě prodeje alkoholu to je jako prodávat legální smrt,“ míní odborník na konopí Jiří Stabla z KonopnyShop.cz.

Alkohol je tolerován a podporován kvůli vysokým daňovým výnosům a je s ním dovoleno celkem beztrestně hazardovat. Přitom smrt může následovat už při vypití zhruba dvaceti panáků. Na druhou stranu nemocní lidé jsou nuceni pěstovat konopí na výrobu léčivých mastí buď pokoutně a za cenu vysokých sankcí či hrozby vězení, nebo si mohou koupit legálně v lékárnách například účinnou mast Carun: jediný schválený zdravotnický prostředek v Česku. Marihuana ve skutečnosti patří mezi nejméně toxické látky a pravděpodobnost úmrtí je mizivá.

Marihuanou proti alkoholu a další látkové závislosti

„Pokud se člověk nevyhne konzumaci alkoholu třeba na večírku, je vhodné pár hodin před akcí sníst hrstku semínek. Obsah tuku v nich totiž zpomalí vstřebávání alkoholu v krvi a vitamín B3 pomůže organismu se s alkoholem lépe vyrovnat,“ doporučuje Jiří Stabla. To je jen jeden z příkladů využití v té z mírnějších forem.

Již od roku 1971 jsou produkty z konopí experimentálně testovány jako léky proti alkoholismu, heroinové a amphetaminové závislosti.

Výzkum prováděný na psychiatrické klinice Kolumbijské univerzity v New Yorku a mnoho dalších po celém světě prokázaly, že mírná konzumace marihuany urychluje pokroky u naltrexonové terapie u pacientů, kteří trpí závislostí na drogách, například na heroinu a že lidé pijí méně alkoholu, když kouří konopí. Autoři studií tak potvrdili drogovou substituci v podskupině každodenních konzumentů marihuany a doporučují si zapálit jointa vždy, když se člověka zmocní chuť na alkohol. Uvádí to i případ Daniela Smutného z Ostravy, který v rámci podpůrné léčby zjistil, že mu konopí a vlastní úsilí napomáhá abstinovat. „Díky konopí a pevné vůli se mi podařilo závislosti postavit,“ říká Smutný.

Užívání marihuany nevede k závislosti

Další četné studie ukazují, že u marihuany je vůbec nejmenší riziko vzniku závislosti z drtivé většiny dostupných nelegálních, ale i legálních drog. Závislost na marihuaně může být jen psychická a podle některých statistik se objevuje jen u 10 % uživatelů. Toto riziko paradoxně není možné zdaleka srovnávat ani s drogami legálními (alkohol, tabák); závislost na nich se rozvíjí daleko rychleji a bývá spíše fyzického rázu. Riziko vzniku závislosti na tabáku je údajně srovnatelné s heroinem. Na alkoholu vzniká silná psychická a fyzická závislost. Alkoholik, když nemá svou dávku, delirium může prožít a je dost děsivý zážitek.

Po marihuaně, nenásledují tvrdší drogy

Jedná se o hru čísel a náhod. Protože je dnes marihuana nejrozšířenější omamnou látkou vůbec, je velká pravděpodobnost, že lidé, kteří užívají tvrdé drogy, měli nebo mají co dočinění i s marihuanou. Ve skutečnosti je však marihuana pro mnohé lidi „konečná“ a k dalším již nesáhnou. Podle nedávných studií je odrazovým můstkem spíše alkohol a nikotin v nízkém věku uživatelů. Například v Nizozemí je jasně patrná hranice mezi scénou tvrdých drog a marihuanové subkultury, která je povolena téměř na celém území státu.

Unikátní výzkum z roku 2007 provedený v Kalifornii na více než čtyřech tisících žadatelích o legální léčbu konopím odhalil, že teorie marihuany jako „vstupní brány" k tvrdým drogám je zřejmě celá úplně naruby. Ve skutečnosti se totiž zdá, že kouření konopí působí docela opačně a spíše od tvrdých drog odrazuje a chrání před jejich užíváním. Vlivem pravidelného a umírněného užívání konopí se u zkoumaných osob snížila spotřeba tabáku, alkoholu a tvrdých drog nejméně o polovinu. Podle výsledků studie je umírněné užívání konopí prospěšné lidskému zdraví a tento zdravotní přínos má i kladný společenský dopad.

Alkohol vyvolává agresi, konopí zklidňuje

Alkohol v mnoha případech prokazatelně zabíjí a dělá škodu v mezilidských vztazích, nese s sebou velká společenská rizika. Stojí za stresem a nervozitou, prohlubuje deprese. Zatímco konopí zklidňuje, vyvolává touhu po družnosti, zostřuje smysly.

Alkohol poškozuje mozek, marihuana soustředí a vede ke kreativitě

THC (tetrahydrocannabinol), aktivní složka marihuany, zasahuje do GABA receptorů (receptory, na které es váže kyselina gama-aminomáselná, tedy GABA) v mozku (snižuje jejich výdej), což má za následek zvýšení výdeje dopaminu (díky tomu vzniká euforický pocit). Na rozdíl například od alkoholu nebylo zatím prokázáno, že THC způsobuje odumírání mozkových buněk nebo trvalé poškození mozku.

Nepříjemná „opice“ u marihuany nehrozí

Zatímco jiné drogy včetně legálního alkoholu po užití většího množství způsobují druhého dne nepříjemnou kocovinu, u marihuany se tato kocovina nedostavuje. Zvracení a nevolnost se můžou zřídka dostavit jen krátce po přijetí drogy, ale zpravidla rychle přecházejí. Po odeznění stavu opojení se uživatel postupně dostává do běžného stavu a do několika hodin se může bez problému zařadit do všedního režimu. Neaktivní THC, které může v těle zůstávat několik dnů až týdnů ode dne užití marihuany, chování jedince samo o sobě již nikterak neovlivňuje.

Marihuana není hlavní příčinou automobilových nehod

Neexistují žádné důkazy o tom, že by se marihuana nějak podstatně podílela na automobilových nehodách a počtu jejich obětí. Od určité dávky výše marihuana snižuje schopnost vnímání a psychomotoriku, což by mohlo mít negativní vliv na řízení. Avšak při pokusech s řidiči pod vlivem marihuany se neprokázalo, že by se nějak význačně zhoršovala jejich schopnost řídit vozidlo – v tomto směru je působení marihuany slabší než po nízké dávce alkoholu či po mnohých legálních léčivech. Na rozdíl od alkoholu, který zvyšuje sklon k riskantnímu řízení, jsou po marihuaně řidiči spíše opatrní. U smrtelně zraněných řidičů byla marihuana téměř vždy nalezena zároveň s alkoholem. U některých jedinců může marihuana hrát určitou roli v nebezpečném řízení, avšak celkově se nedá říct, že by ve společnosti tolik rozšířené užívání marihuany nějak významně ovlivňovalo počet automobilových nehod.

Konopí a zdraví

Konzumace alkoholu je s kouřením těsně spojeno. Mnoho lidí spojuje konzumaci piva v restauracích a barech se zapálením cigarety. V hospodě u piva letí jedna za druhou. Kouření marihuany nevyvolává v uživateli potřebu „tahat jednu za druhou," což je pro konopí dalším bodem. Účinky konopí na plíce v porovnání s tabákem jsou daleko méně drastické a navíc je doma vypěstovaná marihuana zcela bez dodatečné chemické úpravy. Při chemické analýze tabáku a kouře z cigaret bylo nalezeno 5000 chemikálií, z nichž 65 je známo karcinogenními účinky na lidský organismus.

Nekombinovat alkohol s marihuanou

Hlavní problém spočívá v tom, že alkohol ničí nervové buňky, mozkové neurony. Marihuana zase na povrchu buněk aktivuje CB1 receptory, což vede ke změnám v psychomotorice, paměti, poznávání a vnímání bolesti. Platí to jak u zvířat, tak u dospělých lidí. Nové výzkumy prováděné na potkanech odhalily, že kombinace THC s mírnou konzumací alkoholu způsobovala masové odumírání neuronů v mozku. Vědci pod vedením Henrika Hansena a Chrysanthy Ikonomidou z Humboldtovy univerzity v Berlíně a z Technického učení v Drážďanech uskutečnili pokusy, kdy zvířatům podávali různé drogy.

Odborníci souhlasí se zákazem alkoholu

Podle Lumíra Hanuše by pro lidstvo bylo nejlepší zákaz alkoholu a cigaretami a zlegalizovat konopí. „Kdyby se alkohol a cigarety zakázaly a konopí povolilo, tak by to bylo pro lidstvo stoprocentně zdravější,“ míní lékař a chemik Lumír Hanuš, jenž působí na univerzitě v Jeruzalémě a účinky konopí zkoumá už od 70. let.

Alkohol v číslech

Podle Českého statistického úřadu se v České republice zhruba 200 tisíc litrů tvrdého alkoholu denně a stát za něj na spotřební dani vybírá téměř sedm miliard korun ročně. Češi za něj utratí denně dle odhadu 50 milionů korun. Loni alkohol v Česku vyzkoušelo 98 % šestnáctiletých. Za velkou konzumaci alkoholu může jeho snadná dostupnost, nízká cena, jeho tolerování ve společnosti či špatný příklad rodičů. Přitom prodej a držení většího množství marihuany je trestné. Je důležité podotknout, že Češi dominují také v užívání marihuany a hašiše, které někdy vyzkoušelo 42 % šestnáctiletých, evropský průměr je 17 %. Za českými studenty následují jejich vrstevníci z Francie, Monaka a Slovenska. Oproti poslednímu výzkumu v roce 2007 ale obliba marihuany v Česku poklesla o 3 %. Zůstává i vysoká obliba nikotinu. Zapálenou cigaretu měly v ústech tři čtvrtiny českých školáků, čtvrtina kouří denně.

Legální marihuana v Česku k léčbě od jara?

Od jara by mělo být prý v Česku dostupné takzvané lékařské konopí. Pro pacienty trpící chorobami, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc či některé druhy rakoviny, to znamená, že se budou moci zcela legálně léčit či alespoň tlumit příznaky svých nemocí pomocí marihuany. Projde-li příslušná novela zákona o léčivech úspěšně legislativním procesem, Česká republika se zařadí k zemím, jako je Nizozemsko, Kanada či Izrael, jejichž právní řád něco takového umožňuje.

Historie: Prohibice v USA

První zákaz konopí se objevil v Americe ve 20. letech minulého století. Byla to zvláštní doba -Coca-Cola obsahovala kokain a v dětských sirupech proti kašli se občas vyskytl heroin. Na druhou stranu panovala přísná prohibice alkoholu. Konopí zůstalo v lékopisu Spojených států až do roku 1937, kdy kongres přijal zákon, který jej s definitivní platností zakazoval předepisovat.

Alkohol versus konopí

ALKOHOL

MARIHUANA

  • existují smrtící varianty viz. metylalkoholová aféra
  • nelze se předávkovat, neexistuje smrtící marihuana
  • zabíjí mozkové buňky, ničí játra, likviduje tělo
  • kouření marihuany regeneruje mozkové buňky
  • probouzí v člověku agresivní chování a násilí, ztrátu kontroly
  • vyvolává u člověka pacifismus a větší toleranci, zklidňuje
  • hudebník, ač má  pocit, že mu alkohol pomáhá, se zhoršuje
  • hudebníkovi, co kouří trávu, se lépe hraje, což lze i slyšet 
  • způsobuje nechutenství k jídlu, nevolnost
  • jídlo po marihuaně skvěle chutná i člověku trpícímu nechutenstvím
  • nezdravě zvyšuje sebevědomí a snižuje soudnost
  • příznivě ovlivňuje průběh Alzheimerovy choroby, roztroušenou sklerózu a dalších nevyléčitelných nemocí
  • dochází k celkovému úpadku osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti
  • je dobré pro astmatiky, léčí lupénku aj.
  • vede k závislosti nejen psychické, ale i fyzické
  • nevede k fyzické závislosti
  • je odrazovým můstkem pro tvrdší drogy
  • po marihuaně nenásledují tvrdší drogy
  • způsobuje kocovinu
  • do běžného „provozního“ stavu se uživatel dostane během pár hodin
  • i nízká dávka alkoholu či legální léčivá snižují schopnost koncentrace za volantem
  • při pokusech s řidiči pod vlivem marihuany se neprokázalo, že by se nějak význačně zhoršovala jejich schopnost řídit vozidlo 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…