Česká spořitelna: Pravdy a nepravdy o sKartě

26.09.2012 17:20

V poslední době jsme zaznamenali zvýšený výskyt názorů, článků a diskuzí o Kartách sociálních systému, tzv. sKartách, přes které budou vypláceny nepojistné sociální dávky a dávky z oblasti státní sociální politiky zaměstnanosti. Celý projekt sKaret ale doprovází řada nepravd a mylných interpretací.

Česká spořitelna: Pravdy a nepravdy o sKartě
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

Za službu cash back zaplatí držitelé sKarty 6 Kč.

Česká spořitelna od září poskytuje držitelům sKarty cash back zdarma. Banka jim tak chce nabídnout další způsob výběru dávky v hotovosti zdarma. Ve smlouvě mezi MPSV a Českou spořitelnou je cash back nadstandardní službou, která je zpoplatněna. Česká spořitelna se však rozhodla vzít náklady na sebe a umožnit tak další bezplatný přístup k dávce. Zároveň bude cash back zdarma i pro ostatní klienty ČS, držitele jakékoli jiné platební karty.
 
Vedení COOP nechce umožnit službu cash back pro sKartu ve svých prodejnách.

Držitelé sKaret budou moci v prodejnách COOP požádat o výplatu hotovosti za stejných podmínek, jaké v současnosti platí pro zákazníky platící kteroukoliv z platebních karet.
 
Celá sKarta je pouze výhodný byznys pro Českou spořitelnu, a proto do toho šla.

Projekt není pro Českou spořitelnu v nejbližší době ziskový. Náklady celého projektu hradí Česká spořitelna, stát jí nebude platit žádné prostředky. Do projektu se nepustila primárně kvůli zisku, ale proto, že má nejvíc klientů v ČR a tudíž mezi nimi je logicky i nejvíc příjemců dávek. Má také nejvíc bankomatů i platebních terminálů.Banka je leadrem trhu bankovních služeb, a proto je pochopitelné, že do projektu šla. Případný potenciální výnos v budoucnu je závislý na využívání karet pro platby u obchodníků.
 
Majitelé sKarty si musí sjednat účet u České spořitelny.

Nikdo příjemce sociálních dávek nenutí zřizovat si standardní účet u České spořitelny. Účty vedené k sKartě jsou pouze technické a slouží výhradně k výplatě a čerpání dávek. Nelze na ně převádět jiné prostředky a dělat transakce obvyklé u standardních účtů. Z tohoto účtu je možné nechat si každou přijatou dávku automaticky a bezplatně zaslat na jakýkoli jiný běžný účet u České spořitelny nebo jiné banky v ČR.
 
Minimální zůstatek na účtu k sKartě je 200 Kč.

Na technickém účtu k sKartě není předepsaný žádný minimální zůstatek. Majitel sKarty jej může vyčerpat do posledního haléře např. převodem na jiný účet nebo platbou kartou u obchodníků. Pouze při výběru hotovosti z bankomatu se může stát, že nebude možné vybrat celou dávku. A to proto, že nejmenší bankovka, kterou bankomat vydá, je 200 Kč.

Navíc lze předpokládat, že podstatná část příjemců dávek si bude nechávat (stejně jako dosud) posílat peníze na své bankovní účty.
 
Za výběr hotovosti sKartou na přepážce banky musí klienti uhradit poplatek.

Výběr hotovosti sKartou na přepážce banky Česká spořitelna neumožňuje.
 
Zdravotně postižení se nedostanou ke svým dávkám.

O způsobu výplaty dávky rozhodovaly a i nadále rozhodují Úřady práce. Pokud je zřejmé, že klient nemůže z objektivních důvodů používat sKartu, rozhodne úřad o jiném způsobu výplaty dávek. Česká spořitelna vydá sKartu vždy podle požadavku Úřadu práce ČR.

Česká spořitelna také zahájila spolupráci s několika organizacemi, které zastřešují občany se zdravotním postižením, nebo jim pomáhají. Spolupráce s dalšími organizacemi je v jednání. Například Pražská organizace vozíčkářů mapuje podle platné metodiky přístupnosti poboček České spořitelny a dostupnost bankomatů. Na základě jejich doporučení se budou místa moci uzpůsobit občanům na vozíku nebo i rodičům s dětskými kočárky. Bank tak bude svoje budovy a bankomaty postupně upravovat nejprve v krajských městech a následně v menších obcích.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) zase vytipovala další desítky lokalit, které jsou vhodné pro umístění audio modulů, které usnadňují obsluhu bankomatu slabozrakým a nevidomým klientům. Česká spořitelna ozvučí v tomto roce přes osmdesát dalších bankomatů. Spolupráce se však týká i dalších aktivit, např. dostupnosti internetového portálu a vhodné komunikaci s nevidomými.

S Českým červeným křížem pak připravuje Česká spořitelna sérii školení pro své zaměstnance v pobočkách, které budou ušité na míru bankovním podmínkám. Tato školení zaměstnancům prohloubí nejen znalosti v přístupu ke zdravotně postiženým klientům, ale i k seniorům nebo v oblasti první nemoci.
 
Z pracovišť úřadů práce se stává kontaktní místo České spořitelny.

Česká spořitelna naopak přebírá podstatnou část agendy od MPSV – konkrétně zajištění výplaty sociální dávek. Úřady práce nikomu bankovní konta nezřizují, ta jsou zřizována automaticky. Jedná se o technické účty, které slouží výhradně k výplatě sociálních dávek. MPSV České spořitelně za poskytování veškerých služeb souvisejících s vydáním a provozováním sKaret nic neplatí. Naopak získá instituci, která technicky zajistí výplatu dávek.
 
Poštovní poukázky už nebudou možné.

Do konce roku mají klienti stále možnost využívat existující způsob čerpání dávek přes poštovní poukázku. Od roku 2013 bude úřad práce v případě mimořádných objektivních důvodů pomáhat klientům individuálně k nalezení vyhovujícího způsobu výplaty. V případě, že budou někteří příjemci nadále preferovat výplatu dávek přes poštovní poukázku, mají tuto možnost na trhu komerčních služeb.
 
Není vyřešen problém s exekucemi.

Do začátku roku 2013, kdy vstoupí v platnost novela občanského soudního řádu, díky které nebude banka muset na žádost exekutorů strhávat částky z účtu sKarty, situaci řeší dohoda s Exekutorskou komorou ČR. Doporučením Exekutorské komory ČR je informace o účtech k sKartě při první žádosti exekutora nesdělovat. Stejně jako banka nesděluje informace o existenci úvěrových účtů.
 
Poskytování sociální pomoci bude zpoplatněno.

Standardní služby sKarty umožňují každému příjemci vyčerpat dávku bezplatně a několika způsoby. Za otevření a vedení technických účtů k sKartě nebudou příjemci dávek (ale ani MPSV) České spořitelně nic platit.
 
Kombinace platební funkce a uvedení osobních údajů na sKartě.

Na obou typech sKarty, základní a speciální, je uvedeno jméno a příjmení jejího držitele. Jedná se o povinný údaj požadovaný kartovou asociací, který musíme na kartě uvádět. Tento údaj je i na jiných kartách vydaných v České republice. Na speciální sKartě, která bude sloužit jako průkaz osoby zdravotně postižené, je navíc černobílá fotografie držitele, druh průkazu, stupeň zdravotního postižení a datum narození (na zadní straně sKarty). Rodné číslo na sKartě uvedeno není. Tyto údaje odpovídají vyhlášce, která definuje vzor a náležitosti průkazu, prostřednictvím kterého mohou čerpat různé výhody.
 
sKartu mohou lidé odmítnout.

sKartu lidé nemohou odmítnout, odřízli by si tak možnost získat sociální dávky.
 
Problémy mohou nastat i tehdy, když si lidé peníze pošlou na svůj účet nebo budou chtít třeba přes bankomat zaplatit různé poplatky. Pokud se ovšem spletou a omylem zadají špatný platební příkaz, zaplatí za to 300 Kč.

Cílem standardních služeb, které jsou pro držitele bezplatné, je umožnit bezplatné čerpání dávek stejně jako nyní. Pokud se majitel sKarty rozhodne pro použití dalších služeb, resp. Výběrů, je to jeho volba, nikoliv nutnost. sKarta je jednoduchá služba, která byla připravena tak, aby ji mohl příjemce dávek bez problému používat.

Zmíněných 300 Kč, resp. 250 Kč + 20 % DPH  klient hradí pouze tehdy, pokud požádá Českou spořitelnu, aby  požádala banku příjemce o vrácení neoprávněné platby. Využití této služby ovšem není povinné, plátce může sám kontaktovat banku, kam peníze omylem poslal, aby mu zajistila vrácení peněz zpět.

Účet k sKartě je pouze technický, peníze na něm nejsou pojištěny.

Prostředky na technickém účtu k sKartě jsou pojištěny stejně jako veškeré jiné vklady.
 
Česká spořitelna získala zakázku na zavedení a správu systému sKaret od Ministerstva práce a sociálních věcí bez výběrového řízení.

Česká spořitelna získala tuto zakázku v standardním výběrovém řízení. Ministerstvo práce a sociálních věcí vypsalo 30. června 2011 veřejnou obchodní soutěž na zavedení a správu systému sociálních karet. Česká spořitelna do ní podala řádnou nabídku, kromě ČS se do soutěže přihlásilo ještě několik dalších uchazečů. 25. října 2011 ministerstvo jako vítěze soutěže Českou spořitelnu. 9. prosince 2011 pak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ministerstvu uzavřít smlouvu s Českou spořitelnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…