VZP: Projekt Řekni drogám NE! oslovil už více než milion dětí

29.09.2012 21:17

Komponované pořady „Řekni drogám NE!“ zaměřené na prevenci vzniku závislostí u dětí a mladistvých letos putují opět městy České republiky. Pořady se konají v rámci stejnojmenného celoplošného projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cílem projektu je snížit rozsah užívání drog v rizikové populaci dětí a dospívající mládeže a tím také snížit výdaje na léčbu závislostí a s nimi souvisejících onemocnění.

VZP: Projekt Řekni drogám NE! oslovil už více než milion dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Už osmnáctým rokem navštěvují základní a střední školy odborníci na drogovou závislost. V roce 2012 je plánováno na 150 setkání. Za celé období fungování projekt oslovil více než milion dětí.

„Snad se nám právě i těmi přednáškami podařilo, alespoň podle posledních údajů protidrogové centrály, že začíná ubývat lidí závislých na heroinu a tvrdých drogách vůbec. A hlavně ubývá nitrožilních aplikací, před kterými na besedách hlavně varujeme, protože tam vzniká nebezpečí sexuálně přenosných nemocí, žloutenky typu C a AIDS,“ uvádí emeritní policejní rada plk. JUDr. Miloslav Dočekal, který v pořadech „Řekni drogám NE!“ pravidelně vystupuje a s mladými lidmi otevřeně diskutuje.

O úspěšnosti preventivních protidrogových pořadů mohou svědčit i výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) v České republice. Podle této studie pokračoval v roce 2011 pokles počtu mladých lidí, kteří mají zkušenost s nelegálními drogami, který byl zjištěn již v předcházejících letech. Pokles byl zaznamenán u všech sledovaných nelegálních drog, poprvé včetně konopných látek jako je marihuana nebo hašiš.

„Je dobře, že Všeobecná zdravotní pojišťovna podporuje prevenci, ve které se spojuje snaha o zodpovědný přístup k sexualitě a odmítnutí drogy. Tato dvě nebezpečí totiž často přicházejí k mladým lidem ruku v ruce. Jsem přesvědčen o tom, že prostřednictvím těchto besed jsme zcela jistě mnohého posluchače před tímto nebezpečím zachránili,“ doplňuje známý sexuolog MUDr. Radim Uzel, CSc.

Komponované pořady „Řekni drogám NE!“ jsou zaměřeny jak na informativní prevenci závislostí, zejména na prevenci obecné drogové problematiky, tak i na širší tematické okruhy rizikových oblastí např. kriminalitu, sexuálně přenosné a jiné nemoci spojené s užíváním drog. Pořady jsou určeny žákům a studentům všech typů škol od 10 do 19 let. V rámci programu je nejprve promítnut film s drogovou tématikou a pak následuje vystoupení předních odborníků zabývajících se problematikou závislostí, kteří pak s posluchači diskutují a také zodpovídají jejich písemné dotazy. "Kde se vzaly drogy? Kolik stojí? Jak se získá závislost na drogách? Kamarád lítá v drogách, jak mu můžu pomoct se toho zbavit? Je po drogách lepší sex? …“ To je jen několik náhodně vybraných z tisíců dotazů mladých návštěvníků pořadů.

Součástí projektu je internetový portál www.reknidrogamne.cz, kde najdou návštěvníci řadu užitečných informací. Kromě kalendáře, kdy a kde se pořady konají, a informace jak se na ně přihlásit, je zde především aktualizovaný seznam institucí, které se zabývají závislostmi, kontakty na komunity, ale také na postambulantní péči a odkazy na další webové stránky zabývající se závislostmi. V neposlední řadě si zde učitelé, rodiče a případně i studenti mohou stáhnout publikace a podívat se na spoty a také filmy, které se v rámci projektu vyrábějí.

„V dnešní době mají mladí lidé obrovské možnosti, jak získávat informace, a my dospělí na to občas trochu hřešíme a zapomínáme na to, že nejdůležitější je s dětmi mluvit. Tedy nejen informace poskytnout, ale také poslouchat co je trápí, čemu nerozumí, s čím by potřebovaly poradit. Proto mají naše pořady velký význam. Nejen, že dětem informace přinášejí, ale jsou to informace předávané skrz osobní zkušenost, což se samozřejmě přijímá lépe, než pouhá hesla a poučky. Zároveň dávají studentům možnost klást otázky, diskutovat, podělit se o problémy i získat zcela konkrétní rady. Čím víc se studenti zapojí a diskutují, tím lepší pocit mám z toho, že taková prevence má smysl. Neměli bychom zapomínat na to, že nejlepší prevencí je lidská komunikace,“ vyzdvihuje význam diskuse policejní psycholožka PhDr. Tereza Sejkorová.

Všech spolupracujících odborníků projektu „Řekni drogám NE!“, kterými jsou MUDr. Jiří Presl, PhDr. Ivan Douda, PhDr. Tereza Sejkorová, MUDr. Radim Uzel, CSc., plk. JUDr. Miloslav Dočekal, Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., kpt. JUDr. Jaromír Badin, MUDr. Jan Cimický, CSc., mjr. Mgr. Josef Lottes a JUDr. Milan Kapek, se na cokoli ohledně závislostí může kdokoli zeptat i prostřednictvím internetu na webových stránkách www.reknidrogamne.cz  či na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…