Společnost pro projektové řízení spouští certifikaci konzultantů projektového řízení dle IPMA

01.10.2012 18:09

Vyšší kvalitu projektového řízení v České republice, vzdělanější zaměstnance a profit pro ně i pro jejich organizace.

Společnost pro projektové řízení spouští certifikaci konzultantů projektového řízení dle IPMA
Foto: Archiv
Popisek: Společnost pro projektové řízení

To by měla přinést novinka, jejíž pilotní projekt spouští Společnost pro projektové řízení (SPŘ). Od ledna 2013 začíná SPŘ poskytovat Certifikaci konzultantů projektového řízení dle mezinárodního standardu International Project Management Association (IPMA).

SPŘ vidí v certifikaci konzultantů projektového řízení jednoznačný přínos jak pro konzultanty na volné noze, zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. A nezanedbatelná není ani mezinárodní prestiž, kterou zavedením této novinky Česká republika získá.

„Připojujeme se tak k členským zemím IPMA, které zavádějí tento nový, inovativní produkt. Chceme být, tak jako v jiných oblastech, vnímáni mezinárodní odbornou komunitou, jako země, která zlepšuje prostředí pro projektové řízení,“ říká vedoucí pilotního projektu certifikace konzultantů Ing. Josef Hajkr, PhD., MBA, ze Společnosti pro projektové řízení.

Certifikovat v projektovém řízení se budou moci konzultanti, lektoři, linioví manažeři, poradci pro EU projekty, kteří hrají důležitou roli v praxi projektového řízení. Ověření jejich kompetencí a dovedností v projektovém řízení je stejně důležité, jako ověření samotných projektových manažerů, protože pomáhají organizacím nastavovat procesy. „Tito odborníci působí na pozicích, kdy sami aktivně projekty již neřídí, ale vytvářejí prostředí pro efektivní projektovou práci. Díky tomu nemohou získat profesní certifikát projektového manažera, ale jejich práce je neméně důležitá. Proto SPŘ zavádí na český trh mezinárodní certifikaci konzultantů, která může podpořit jejich pozici,“ vysvětluje Josef Hajkr.

Tato certifikace dokládá (obdobně jako u certifikace projektových manažerů), že nezávislý certifikační orgán posoudil odborné i behaviorální kompetence a ověřil, že kandidát rozumí všem důležitým pojmům, nástrojům a technikám, které jsou předepsány v rámci mezinárodního standardu IPMA.

Certifikace konzultantů v projektovém řízení rozeznává podle SPŘ dva typy certifikátů - Certifikovaný konzultant řízení programů a portfolií (PPMC) a Certifikovaný konzultant řízení projektů (PMC). Majitel certifikátu Certifikovaný konzultant řízení projektů je způsobilý provádět konzultace na úrovni projektu, včetně jeho okolí. Majitel certifikátu Certifikovaný konzultant řízení programů a portfolií je zase způsobilý provádět konzultace na úrovni řízení programů a portfolií, strategického řízení projektů a programů v organizaci a implementace strategie organizace pomocí projektů a programů.

Profit pro zaměstnavatele

Podle autorů projektu budou moci z certifikace konzultantů získat výhody i zaměstnavatelé. Certifikace jim poskytne měřítko pro získávání, trénink a další rozvoj liniových manažerů organizace. Zaměstnávání certifikovaných manažerů může firmě pomoci posílit image v oblasti kvality služeb a zaměstnanci ji budou vnímat jako firmu, která dbá na kvalitní rozvoj svých manažerů.

„Zaměstnavatel získá i jednoznačné potvrzení toho, že daný člověk má odborné způsobilosti na úrovni, která je definována Národním standardem kompetencí konzultanta projektového řízení. Může se tak lépe orientovat při výběru vhodného kandidáta a snížit podstatně rizika s tím spojená,“ potvrzuje Hajkr.

Jedná se o to, aby i manažeři, kteří působí v organizacích, kde jsou realizovány projekty, a konzultanti, kteří pro tyto organizace pracují, prošli rovněž procesem certifikace. Tito lidé podle Hajkra zásadním způsobem ovlivňují to, jakým způsobem jsou projekty realizovány. Není podle něj správné, aby na jedné straně byli certifikovaní projektoví manažeři, a partnerem jim byli lidé, kteří nemají úroveň svých způsobilostí nijak ověřenu. „Z praxe víme, že často projekty trpí ani ne tak nekompetentními projektovými manažery, jako tím, že pro úspěšnou realizaci projektů nejsou v organizaci vytvořeny vhodné podmínky. Certifikace konzultantů je jedním ze způsobů, jak tuto situaci výrazně zlepšit,“ říká Josef Hajkr.

Výhody i pro manažery

Naopak u certifikovaných manažerů by certifikace měla přinést výhodu na trhu práce. Certifikace konzultantů je totiž nová mezinárodní certifikace. SPŘ předpokládá, že její přínos bude obdobný, jako je u certifikace projektových manažerů, kde trh práce již certifikaci vnímá, jako jeden z dokladů odborné způsobilosti. Rozhodně se zvýší jejich respekt uvnitř organizací a rovněž i cena na trhu práce.

„Vzhledem k výraznému úspěchu a zájmu o certifikaci projektových manažerů předpokládáme rovněž i zájem o certifikaci konzultantů,“ věří vedoucí projektu certifikace. Společnost pro projektové řízení odhaduje, že požadavky splní stovky lidí a zásadním požadavkem praxe. Je také vhodné rozlišovat, že certifikace je ve dvou úrovních. PMC a PPMC (viz výše), a u nich se nároky liší. V zásadě je hlavním požadavkem praxe. Pro PMC musí mít kandidát v posledních osmi letech alespoň 200 člověkodnů (1 rok) konzultační praxe. Pro PPMC musí mít kandidát v posledních osmi letech alespoň 350 člověkodnů (téměř dosažené 2 roky) konzultační praxe, z toho minimálně 250 na úrovni řízení programů a portfolií.

„Požadavek na adekvátní praxi je dle mého názoru velice důležitým předpokladem. Kromě toho musí kandidát, pokud není držitelem certifikátu IPMA pro projektové manažery, složit i písemnou část této zkoušky. Je tak zajištěno to,  že v dostatečné míře zná i pojmy, nástroje a techniky, které musí znát i certifikovaní projektoví manažeři,“ je přesvědčen Hajkr. Celý proces je podle něj velmi podrobně popsán na www.ipma.cz.

Proces certifikace bude trvat zhruba stejně, jako certifikace projektových manažerů. Konkrétní závazné lhůty budou stanoveny po realizaci pilotní certifikace na podzim letošního roku. „Předpokládáme, že to budou zhruba 2 až 3 měsíce,“ uzavírá Hajkr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Společnost pro projektové řízení

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…