ČEZ Shperndarje provede personální změny

02.10.2012 21:23

Skupina ČEZ se rozhodla učinit vstřícný krok směrem k Albánskému státu obsazením pozic v dozorčí radě a v představenstvu ČEZ Shperndarje nezávislými odborníky z britské společnosti SCHINDLERS, která má v oblasti strategických jednání dlouhodobé zkušenosti. ČEZ si od toho slibuje zklidnění vypjatého stylu komunikace a uskutečnění všech potřebných kroků k vyřešení situace v Albánii.

ČEZ Shperndarje provede personální změny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Zkušení právníci by měli sehrát roli nezávislých prostředníků a pokusit se řešit vzniklé problémy, které jsou stejně spíše právní, nikoliv ekonomické povahy,“ vysvětluje Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. V pátek 5.10.2012 bude proto Valné hromadě ČEZ  Shperndarje předložen návrh na nové personální složení a snížení počtu členů dozorčí rady ze šesti na tři a členů představenstva ze tří na jednoho. „Všichni tito odborníci budou od Valné hromady ČEZ  Shperndarje dostávat přesné úkoly a cíle, vázané na jejich odměnu. Jasně vymezen bude i mandát při zastupování zájmů ČEZ,“ dodává Pleskač.

K tomuto kroku se Skupina ČEZ  rozhodla po řadě neúspěšných jednání, které vyústily například v uvalení pokuty kvůli daňovému dopadu ztrát v distribuční síti. Tato pokuta je založena především na předpokladu, že elektrickou energii, která je ukradena z distribuční sítě albánskými občany, měl ČEZ vyfakturovat zákazníkům a z této virtuální fakturace odvést albánskému státu DPH a daň z příjmu. Tento přístup ČEZ zásadně odmítá a již proto proti tomu podal odvolání.

Skupina ČEZ i nadále dělá vše pro to, aby uchránila hodnotu albánské distribuční společnosti a zajistila její stabilitu a dlouhodobý rozvoj. Krajním řešením zůstává možnost uplatnění záruk Světové banky či vedení arbitráže proti Albánskému státu. Tuto cestu již byla nucena zvolit řada společností, které nedokázaly čelit velmi nestabilnímu podnikatelskému prostředí a špatné platební morálce v Albánii.

 Skupina ČEZ vlastní v zahraničí významnější energetická aktiva celkem v sedmi zemích. Albánie je jedinou zemí, ve které Skupina nedosahuje či dokonce nepřekračuje plánovanou návratnost investic.

 Situace v Albánii se zkomplikovala na začátku tohoto roku, kdy vdůsledku loňského katastrofálního sucha byla albánská státní společnost KESH nucena elektřinu za mnohem vyšší ceny dovážet ze zahraničí, čímž se dostala na hranici bankrotu a bez pomoci albánské vlády by nepřežila. Ta se tak svým rozhodnutím na začátku tohoto roku pokusila situaci vyřešit, bohužel způsobem nemajícím v Evropě obdoby, tedy přenosem veškerých nákladů na bedra zahraničního investora, společnosti ČEZ  Shperndarje. K 1.1.2012 byla tudíž rozhodnutím regulátora navýšena cena od společnosti KESH o 91%. Tento negativní vliv se po intenzivních jednáních podařilo částečně zmírnit novým rozhodnutím regulátora o snížení vstupní ceny elektřiny od státních elektráren KESH z 2 830 na 2 200 ALL/MWh, což představuje snížení původního meziročního nárůstu z 91% na 49%, a schválením studie stanovující počáteční výši nedobytných pohledávek. Další zvrat však znamenalo rozhodnutí albánské daňové správy o pokutě 4 bil. ALL (cca 700 mil. Kč).

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …