Era: Český „Forrest Gump“ na Islandu dnes zdolá pětistý kilometr

04.10.2012 17:03

Jeden muž - 30 maratonů – 30 dní. Tak se jmenuje projekt, kterým se český maratónský běžec René Kujan rozhodl na Islandu podpořit české vozíčkáře. Vybaven platebním terminálem Ery přijímá od Islanďanů dobročinné příspěvky, za což si vysloužil nejen přízeň islandské běžecké komunity, ale také islandských médií, které se tomuto „českému Forrestu Gumpovi“ začínají stále častěji věnovat. Možná i proto, že inspiruje další běžce, kteří se k němu spontánně přidávají a dělají mu doprovod.

Era: Český „Forrest Gump“ na Islandu dnes zdolá pětistý kilometr
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„Projekt se sice jmenuje Jeden muž - …, ale bez obrovské podpory ze strany své rodiny, Ery, islandských běžců a mnoha dalších bych něco podobného nikdy nedokázal. Pevně věřím, že se i pro vozíčkáře podaří zajistit maximum možného,“ říká René Kujan, který trať dlouhou 1340 kilometrů odstartoval 23. září. Právě dnes překoná pětistý kilometr z plánované trasy, kdy za 30 dní uběhne 30 maratonů. „Stále musím myslet na ty, jimž osud přichystal něco mnohem těžšího než každodenní maratón, bez možnosti odstoupení. Mají můj obdiv.“

Ojedinělý projekt vymyslel Kujan proto, že sám před několika lety skončil po těžké autonehodě málem na vozíčku a lékaři mu nedávali příliš šancí, že bude ještě chodit. V páteři má od té doby čtyři 8centimetrové šrouby z titanu. Díky osobní zkušenosti se René rozhodl tímto ojedinělým projektem podpořit Sportovní klub vozíčkářů Praha. Platebním terminálem ho vybavila Era a on teď po cestě od Islanďanů vybírá příspěvky, které půjdou na sportovní pomůcky pro hendikepované. „Tento nápad jsme přivítali s otevřenou náručí. Era dlouhodobě pomáhá handicapovaným a snaží se jim usnadňovat život nejen zvýhodněnou nabídkou. Například v létě jsme testovali v našich finančních centrech projekt online přepisu komunikace pro nevidomé tzv. eScribe, který se setkal s velkým ohlasem. A toto je další příklad, jak si lidé mohou mezi sebou pomáhat,“ říká Zuzana Kalátová, mluvčí Era Poštovní spořitelny.

Závod českého běžce se sebou samým, islandským podnebím a přírodou můžete sledovat na facebookových profilech 1 man - 30 days - 30 marathons / Solo circumnavigation of Iceland http://www.facebook.com/#!/run30 a Era http://www.facebook.com/#!/Erajednoduse.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…