ČD: RegioShark začne od neděle vozit cestující ve Zlínském kraji

04.10.2012 19:57

České dráhy předají tuto sobotu 6. října cestujícím Zlínského kraje při příležitosti oslav Dne Zlínského kraje první motorovou jednotku řady 844 RegioShark.

ČD: RegioShark začne od neděle vozit cestující ve Zlínském kraji
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Od neděle 7. října pak začne vozit cestující na pravidelných spojích mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. České dráhy zakoupí do Zlínského kraje za přispění ROP Střední Morava celkem 6 jednotek RegioShark v celkové hodnotě 384 mil. korun. V sobotu, současně s představením a křtem nové motorové jednotky, se uskuteční i prezentační jízdy pro veřejnost, na setkání železniční současnosti s historií bude také vypraven historický parní vlak v čele s lokomotivou „Matěj“ na okružní jízdu Zlínským krajem. Obě soupravy, historická i nejmodernější, se setkají na nádraží Zlín střed v 10:55, kde proběhne slavnostní křest RegioSharku.

„První cestující se svezou jednotkou RegioShark již tuto neděli 7. října, a to na trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm, kde bude ve zkušebním provozu nasazena téměř na všech spojích. Jednotka pojede poprvé na spoji z Valašského Meziříčí v 6:02,“ uvádí Ludvík Urban, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah ve Zlíně. RegioShark nebude nasazen pouze na čtyřech časně ranních spojích (Os 13203, 13241, 13200/1, 13202).

České dráhy pořizují nová regionální vozidla pro Zlínský kraj za finanční podpory Regionálního operačního programu Stření Morava. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace ROP na jednotku dosahuje výše 40 %. Celkové náklady na nákup šesti vozidel tak činí 384 mil. korun, ze které 60 %, 230,4 mil. Kč, hradí České dráhy z vlastních prostředků. Částkou 153,6 mil. korun (40 % nákladů) přispívá ROP Střední Morava.

Charakteristika vozidel RegioShark

Maximální rychlost vozidla je 120 km/h, délka vlaku je 44 metrů, počet míst k sezení je 120, z toho je 15 sedaček sklopných a 9 míst je v 1. třídě, celková kapacita vlaku je 240 osob. Vlak je vybaven uzavřeným systémem WC v bezbariérové úpravě, prostorem pro jízdní kola, klimatizací, audiovizuálním informačním systémem. Výkon vlaku je téměř 800 kW.

Vlak nabízí:

  • moderní, světlý a dobře přehledný interiér;
  • bezbariérový nástup do prostor se sníženou podlahou;
  • bezbariérové WC s uzavřeným systémem WC, které lze využívat i ve stanici;
  • audiovizuální informační systém;
  • klimatizaci;
  • moderní ergonomické sedačky potažené textilem;
  • centrálně zavírané a za jízdy blokované dveře, které jsou snadno ovladatelné tlačítky;
  • univerzální prostory pro kočárky, jízdní kola a objemná zavazadla.
  • Vlak je ekologický a vysoce bezpečný, odpovídá současným přísným ekologickým a bezpečnostním požadavkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…