DPP a Policie ČR zahájí třetí ročník projektu „Není cesty zpět“

06.10.2012 14:50

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie hl. m. Prahy v pondělí 8. října odstartují třetí ročník projektu „Není cesty zpět“.

DPP a Policie ČR zahájí třetí ročník projektu „Není cesty zpět“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj Dopravního podniku hl. m. Prahy

Ten má upozornit chodce a zejména školáky na rizikové chování v silničním provozu, především s ohledem na provoz tramvají. Přednášky budou probíhat ve speciální tramvaji, a to od 8. do 12. října mezi 9.00 až 13.30 hod. Projekt je reakcí na stále vysoký počet srážek tramvají s chodci.

„Cílem projektu je poukázat na skutečnost, že tramvaj má podle platných pravidel silničního provozu vždy přednost v jízdě. A to i na přechodu pro chodce, kde musí ostatní vozidla umožnit bezpečné přecházení chodcům,“ uvedla Tereza Krásenská, tisková mluvčí DPP.

Následky srážek tramvají s chodci bývají tragické, v loňském roce došlo v Praze k 77 dopravním nehodám tramvají s chodci a z toho 7 chodců zemřelo a 16 bylo těžce zraněno. Během letošního roku v období od ledna do srpna se stalo 52 nehod tramvají s chodci, při kterých zemřel jeden chodec a 6 jich bylo těžce zraněno.

Ve dnech 8. až 12. října 2012 bude na třech místech v Praze přistavena speciální tramvaj s informačními materiály a výstavou fotografií s bezpečnostní tematikou. Zájemci se mohou zúčastnit přednášek a besed, na kterých policisté z preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství hl. m. Prahy, dispečeři a řidiči DPP budou prezentovat základní bezpečnostní pravidla a specifika tramvajového provozu.

„K zabránění kolize s jiným vozidlem nebo s chodcem má řidič tramvaje jedinou možnost – včas tramvaj zastavit. Brzdná dráha nezatížené tramvaje T3 z 50 km/h činí 56 m. Osobní vůz stejnou rychlost ubrzdí na 28 metrech, a navíc se může na rozdíl od tramvaje překážce vyhnout,“ vysvětluje Krásenská specifika tramvajového provozu.

Vzdělávací akce je určena široké veřejnosti, zejména pak žákům základních škol, a probíhá za finanční podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

Přednášky budou probíhat v době od 9.00 – 13.30 hod na těchto místech:

  • 8. října stanoviště na točně tramvají v Praze 10, u ulic V Korytech a Průběžné
  • 9. října stanoviště na konečné tramvají v Praze 9, Spojovací
  • 10. října stanoviště na konečné tramvají v Praze 8, Horňátecká
  • 11. října stanoviště na točně tramvají v Praze 10, u ulic V Korytech a Průběžné
  • 12. října stanoviště na konečné tramvají v Praze 9, Spojovací

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…