Výsledky tržního testování potvrzují dohodu o narovnání ČEZ s EK

08.10.2012 21:23

Připomínky třetích stran v rámci tržního testu (anglicky market test) neprokázaly nutnost materiálně měnit návrh závazků, které společnost ČEZ předložila Evropské komisi v červnu tohoto roku. Dohodou o narovnání (anglicky settlement) se ČEZ zavazuje prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 MW. Vydání konečného a právně závazného rozhodnutí Evropské komise lze očekávat na konci listopadu.

Výsledky tržního testování potvrzují dohodu o narovnání ČEZ s EK
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Obsah připomínek, které Evropská komise obdržela od společností v rámci tržního testování a které máme k dispozici, nebude mít vliv na náš návrh závazků, který jsme předložili Evropské komisi,“ říká Alan Svoboda, ředitel divize obchod. ČEZ s Evropskou komisí podrobně rozebrali všechny relevantní připomínky a neobjevili žádné nové body, které by již dříve nebyly známé nebo v návrhu nezohledněné. „Projednávali jsme odborné detaily, jako například předací místo pro teplo, dodávky chladící vody, technické parametry připojení do sítě, alokaci povolenek CO2 a řadu dalších. Ani poté jsme neshledali žádný rozpor, pouze jsme náš návrh rozšířili o detailnější vysvětlení a popis,“ doplňuje Svoboda. Nyní ještě projde aktualizovaný návrh závazků interním schvalovacím procesem Evropské komise. Postup je stejný jako v případě všech předešlých narovnání v oblasti energetiky (u společností GDF, RWE, E.ON a jiných).

V rámci dohody o narovnání, jejímž cílem bylo posílení konkurence na trhu, nabídla společnost ČEZ k prodeji jednu z elektráren Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. „V současné době přijímáme nabídky a poté se rozhodneme, kterou z nich prodáme. Vyloučeno není ani to, že elektráren prodáme více, pokud budou nabídky zajímavé. Rozhodnuto by mělo být do konce roku,“ prozrazuje Pavel Cyrani, ředitel divize strategie. Tento krok je rovněž v souladu se strategií společnosti ČEZ provozovat v dlouhodobém výhledu pouze nízkoemisní a vysoce účinné zdroje. „Takto uvolněné kapitálové zdroje budeme moci směřovat do nových strategických priorit společnosti jako je rozvoj regionální energetiky a obnovitelných zdrojů,“ vysvětluje Cyrani.

Šetření pro podezření z domnělého protiprávního jednání směřujícího k omezení hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou a uhlím zahájila Evropská komise v listopadu 2009. ČEZ předložením řady důkazů vyvrátil všechna zásadní nařčení ze strany Komise. Poté pokračovalo pouze šetření pro podezření z údajného bránění výstavby nové uhelné elektrárny společnosti Mostecká uhelná prostřednictvím získání kapacity přenosového uzlu Výškov pro paroplynovou elektrárnu Počerady. Tento zdroj plánuje ČEZ zprovoznit již v příštím roce.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…