SPŘ: Michal Opat se stal historicky prvním Projektovým manažerem roku 2012

10.10.2012 11:06

Soutěž Projektový manažer roku 2012 má své historicky první vítěze.

SPŘ: Michal Opat se stal historicky prvním Projektovým manažerem roku 2012
Foto: Archiv
Popisek: Společnost pro projektové řízení

Tým hodnotitelů a odborná porota vybrali vítěze v šesti kategoriích:

Projektový manažerem roku 2012 se stal Michal Opat ze společnosti Aquasoft, s.r.o., který jasně dokázal, že je v praxi, tak odborně ze všech finalistů nejlepší. Byl oceněn hlavně za vynikající výkon z praktické simulace řízení projektu v manažerské hře „Pacifická dráha“. K vítězství mu přispěla také jeho práce na vývoji specifického SW řešení pro zajištění podpory evidence hospodářsky chovaných zvířat. Michal Opat je certifikovaný projektový manažer IPMA Level B, PRINCE 2 a řízení projektů se věnuje již více než 11 let.

Vítězství v kategorii Projekt roku 2012 si převzal Ing. Jakub Svatý, MBA ze společnosti Intergraph CS s.r.o. za vývoj a implementaci uceleného GIS řešení ve společnosti E.ON Česká republika.  Projekt zahrnoval jak vývoj a implementaci vlastního GIS řešení, tak integračních rozhraní na okolní podnikové systémy. Hodnotící tým a porota ocenila vítězný projekt zejména za komplexnost, technickou náročnost a dobrou realizaci s prokazatelným užitkem.

Charitativním (neziskovým) projektem roku 2012 se stal Albert Triatlon tour. Cenu si převzal manažer projektu Tomáš Slavata, který představil velmi silný příběh, kterým dokázal inspirovat spoustu další lidí. Ukázal, že kvalitní projekty pomáhají a v tomto případě dětem žijícím v nelehkých rodinných podmínkách. Albert Triatlon tour je série celorepublikových triatlonových závodů (13 závodů) pro děti nejen z dětských domovů, ale i pro širokou veřejnost. Prostřednictvím sportovní aktivity dochází k nenásilné integraci dětí z běžných rodin a dětí ze zařízení náhradní výchovy a pěstounských rodin. Velkou roli v projektu hraje právě sportovec Tomáš Slavata, který svým vlastním životním příběhem motivuje děti k „boji“ s nepříznivým životním osudem. Prostřednictvím jeho vlastního životního příběhu projektem Albert Triatlon tour těmto dětem a mladým lidem ukazuje cestu, jak bojovat i přesto, že člověk vyrůstá v nelehkých poměrech. Projekt také motivuje děti k sportování, jako k přirozené součásti zdravého životního stylu.

Studentský projekt roku 2012 si převzali František Kraus a Silvia Bobeková za projekt Studentská modelová konference OSN – Prague MUN 2012. Hodnotící tým a porota ocenili hlavně jedinečnost projektu, kterou zvládli studenti zrealizovat téměř sami bez větší podpory školy. Cílem tohoto projektu bylo zprostředkovat reálné podmínky jednání delegací různých států na půdě OSN. Státy reprezentovali studenti, kteří se snažili sepsat a prosadit rezoluci v jedné z rad OSN.

 

Do Síně slávy byla za mohutného potlesku publika ve stoje uvedena Ing. Vladimíra Machová, CSc. (23.11.1930) za celoživotní přínos v oblasti sítových analýz v řídících procesech, které předal ocenění výtvarník Bořek Šípek.

ZPŮSOB HODNOCENÍ SOUTĚŽÍCÍCH

Vítězové jednotlivých kategorií museli projít několika koly hodnocení. Hlavními kritérii hodnocení soutěžících v kategorii Projektový manažer roku byli proaktivita, snaha vyřešit potřeby zadavatele, práce s projektovým týmem, kompetence technické, behaviorální a kontextové a výsledky získané simulací projektu. Hodnotitelé nejprve zhodnotili přihlášky a povedli osobní pohovory se soutěžícími. První kolo posuzování tvoří 30 % z celkového hodnocení. Ve druhé fázi, která představovala 40 % hodnocení, absolvovali nominovaní finalisté jednodenní simulaci projektu „Pacifická dráha“. O vítězi pak rozhodla porota přímo na slavnostním galavečeru, která na základě předchozích výsledků a osobních prezentací v rámci slavnostního galavečera rozdělila zbylých 30 % hodnocení.

Hodnocení v dalších kategoriích – Projekt roku, Charitativní (neziskový) projekt roku a Studentský projekt bylo zaměřeno na posouzení přínosu projektu, jeho realizaci v souladu s dobrou praxí projektového řízení a také na vědomou práci s tzv. kuželem nejistoty. Pozornost byla věnována rovněž efektivnímu vynakládání financí na projekt. V první fázi hodnocení projektů bylo na základě dodaných přihlášek a osobního pohovoru vybráno pět finalistů. Ve druhé části porotci osobně navštívili realizátory projektu, což ovlivnilo celkový výsledek z 65 %. Zbylých 35 % hodnocení rozdělila porota na závěrečném galavečeru.
 
O OCENĚNÍCH

Vítězové jednotlivých kategorií získali prestižní manažerské ocenění a skleněnou pamětní cenu „Oko kompetencí projektového managementu“ od světově uznávaného výtvarníka Bořka Šípka. Všichni finalisté zároveň z rukou zástupců Společnosti pro projektové řízení převzali unikátní stříbrné manžetové knoflíčky vytvořené Markétou Kratochvílovou, nadanou studentkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové z ateliéru K.O.V. Evy Eisler a další dary od partnerů soutěže.

O POŘADATELI

Soutěž Projektový manažer roku 2012 vyhlásila nezisková organizace Společnost pro projektové řízení, o. s. ve spolupráci s vydavatelstvím Economia, a. s. Podporu soutěži poskytla Česká televize, Centrum současného umění DOX a výtvarník Bořek Šípek, který pro vítěze v jednotlivých kategoriích vytvořil unikátní skleněná pamětní ocenění.

O SOUTĚŽI

Posláním soutěže je hodnotit nejvýznamnější a nejúspěšnější projektové manažery, manažerky a samotné projekty ve veřejném, soukromém i neziskovém sektoru, napříč všemi odvětvími v ČR. Unikátnost soutěže spočívá ve způsobu výběru a hodnocení jednotlivých soutěžících. Kandidáti na cenu Projektový manažer roku budou prokazovat své dovednosti v manažerské hře, při které budou simulovat řízení konkrétního projektu. Pravidla hodnocení dále vycházejí ze zkušeností s certifikací projektových manažerů podle mezinárodního standardu International Project Management Association (IPMA) a celosvětové soutěže IPMA Awards.

Cílem soutěže bylo přiblížit projektové řízení široké veřejnosti. „Chtěli jsme lidem ukázat příklady smysluplných a dobře řízených projektů, což se nám velmi dobře podařilo“, uvedl prezident Společnosti pro projektové řízení Ing. Michael Motal.

Soutěž bude pořádána pravidelně každý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…