VZP svým pojištěncům radí: Nechte se očkovat proti chřipce

15.10.2012 9:21

Senioři nad 65 let a některé další skupiny pojištěnců mohou mít očkování proti chřipce zcela zdarma, ostatním se jistě vyplatí na svoji ochranu proti této časté infekci vynaložit částku přibližně 300-400 korun. Od VZP pak případně mohou získat příspěvek v rámci programu Zdravá rodina nebo Zdravý život.

VZP svým pojištěncům radí: Nechte se očkovat proti chřipce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Náhlá horečka, třesavka, suchý dráždivý kašel, bolesti hlavy a kloubů a pocit rozlámanosti... Ano, to je chřipka. Toto virové onemocnění může postihnout každého bez rozdílu věku, i když nejčastěji onemocní děti, starší osoby a osoby oslabené různými chronickými onemocněními.

Každoročně u nás postihne chřipka asi 2 miliony osob, vede k přibližně 50 tisícům komplikací a následně k 2 000 úmrtí. Největším problémem u chřipky je její velká nakažlivost – rychle se šíří kapénkovou infekcí na ostatní v rodině, pracovním kolektivu, ve veřejné dopravě.

Jedinou dostatečně spolehlivou prevencí chřipky je očkování. U zdravých dospělých v 70-90 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku a také riziko úmrtí. Ve světě už to vědí: ve vyspělé Evropě je proočkovanost proti chřipce okolo 22 % a proočkovanost lidí starších 65 let dokonce mezi 60 až 75 %. V České republice se proočkovanost pohybuje jen mezi 6 až 7 %, u starších osob je cca 30%.

VZP hradí vakcínu proti chřipce a její aplikaci u čtyř zákonem stanovených skupin pojištěnců. Jsou to pojištěnci nad 65 let věku, dále pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk, pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, nebo dýchacích cest, nebo ledvin nebo diabetem, a osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Jmenované skupiny pojištěnců mohou mít očkování zcela zdarma, pokud si vyberou aplikaci očkovací látky v nabízené nejlevnější ekonomické variantě. V případě, že se rozhodnou pro aplikaci jiné očkovací látky, uhradí cenový rozdíl lékaři přímo ve zdravotnickém zařízení.

Pokud nepatříte do výše uvedených skupin, musíte si očkování proti chřipce plně hradit, ať už si po poradě s lékařem vyberete jakoukoli vakcínu. Celkově by očkování mělo stát cca 300-400 Kč. Jako klienti VZP můžete ale využít příspěvek na očkování z fondu prevence pojišťovny (bližší podmínky viz www.vzp.cz/vyhody).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…