25. řádná valná hromada Komory daňových poradců ČR

03.11.2017 18:43

Dnes se v prostorách paláce Žofín konala Valná hromada Komory daňových poradců ČR, které se fyzicky zúčastnilo 425 daňových poradců, kteří disponovali 752 hlasy.

25. řádná valná hromada Komory daňových poradců ČR
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Petra Pospíšilova, prezidentka Komory daňových poradců ČR, svým úvodním vystoupením shrnula činnost Prezidia za poslední rok. Upozornila na neustálou snahu Komory o naplňování strategických priorit Prezidia stanovených pro období let 2016 až 2018, jimiž jsou priority pro daňové poradce, pro daňové poradenství a pro daňové prostředí.

K podpoře daňového poradenství Pospíšilová říká: „Zůstáváme aktivní na evropské půdě v rámci Confédération Fiscale Européenne, kde je postavení a role daňových poradců velmi aktuálním tématem. Velké diskuze se v současné době vedou nad postavením daňových poradců  a my čelíme velkému tlaku na prolamování profesní mlčenlivosti, která je v mnoha evropských státech zásadním aspektem poskytování daňového poradenství. Snažíme se aktivně vystupovat na obranu přístupu, kdy daňový poradce má být oporou pro svého klienta, který se může daňovému poradci svěřit v dané věci bez obavy, že mu bude hrozit postih nebo případně i trestní stíhání. Kdo jiný, než daňový poradce, musí umět klientovi poradit, jak se s danou situací popasovat v rámci daňových zákonů správně. Daňový poradce nemůže být prodlouženou rukou daňové správy.“

Komora i nadále usiluje o vstřícnou a otevřenou komunikaci jak s Ministerstvem financí ČR, tak s Generálním finančním ředitelstvím. Pospíšilová potvrdila, že daňové poradce zajímají názory daňové správy, protože je mohou tlumočit svým klientům, kteří pak volí své postupy v souladu s nimi. Stejně tak je ale Komora přesvědčená, že i daňoví poradci mohou daňové správě nabídnout užitečné informace ze své praxe.

V souladu s tímto přesvědčením tak Komora v poslední době uspořádala hned dva odborné semináře - Kulatý stůl k mezinárodní výměně daňových informací a Kulatý stůl k zajišťovacím příkazům. A právě problematika zajišťovacích příkazů získala velkou mediální pozornost. Tomáš Hajdušek, vedoucí Sekce správa daní a poplatků, ve svém vystoupení uvedl: „Kulatý stůl na NSS na téma zajišťovacích příkazů byl vhodným místem pro prezentaci našich návrhů na změnu správní praxe i legislativní úpravy a jsme připraveni ve spolupráci s MF ČR i finanční správou naše návrhy hlouběji diskutovat a obhajovat.“

Mezi hosty Valné hromady byla i JUDr. Miriam Galandová, viceprezidentka Slovenské komory daňových poradcov a Ing. Jiří Zoubek, advokát z České advokátní komory a člen Komory daňových poradců ČR.

Galandová ocenila vzájemnou spolupráci nejen v oblasti pořádání společných odborných seminářů, kde si obě komory vyměňují přístupy k daňovým otázkám s velmi cennými postřehy ze strany soudců Nejvyššího správního soudu České republiky a Nejvyššího soudu Slovenské republiky, ale také vzájemnou pomoc při řešení technologických změn, které probíhají v rámci obou Komor. „Komora daňových poradců ČR byla, je a bude strategickým partnerem Slovenské komory,“ řekla Galandová.

Valná hromada na svém zasedání schválila zástupce do Dozorčí a Disciplinární komise a také novelu Stanov KDP ČR a Disciplinárního řádu ČR.

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 702 daňových poradců a eviduje 989 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…