LEO Express možná sveze první cestující již v listopadu

17.10.2012 15:13

Souprava nového železničního dopravce LEO Express přijela v pondělí 15. října 2012 vůbec poprvé na hlavní nádraží v Praze.

LEO Express možná sveze první cestující již v listopadu
Foto: LEO Express
Popisek: Nová souprava LEO Express se poprvé předvedla v Česku

Stalo se tak v rámci zkušebních jízd, které v uplynulém týdnu povolil Drážní úřad. Moderní zlatočerná jednotka dorazila dopoledne na nástupiště 1b, které se od prosince stane domovskou zastávkou souprav LEO Express. Pokud vše půjde dobře, mohl by LEO Express svézt první cestující již v listopadu.

Zbrusu nový vlak na nejdůležitějším českém nádraží při této premiéře osobně přivítal Leoš Novotný, zakladatel a generální ředitel společnosti LEO Express.

„Chtěli jsme Pražanům umožnit prohlédnout si náš moderní vlak od švýcarského výrobce, se kterým je už zanedlouho začneme vozit. Co nejdříve ho plánujeme představit i v dalších městech na naší trase, tedy Pardubicích, Olomouci i Ostravě. Ještě než přepravíme první cestující, musíme naše soupravy důkladně vyzkoušet na skutečné trase, dokončit výcvik našich stevardů a strojvedoucích, doladit připravované služby, zkrátka vše nachystat tak, aby se se zahájením řádného provozu u nás cestující cítili maximálně spokojeně,“ řekl Leoš Novotný. Dodal přitom: „Dnešní příjezd našeho vlaku na hlavní nádraží jsme pojali jako takovou vtipnou performanci a show naznačující ,porod´ nového vlaku. Nechceme být nudní, nejsme běžný dopravce, ale nový fenomén přivážející zásadní změny do české dopravy. Naší krásné soupravě přeji výbornou kondici do dalších desetiletí a ať dělá cestujícím co největší radost.“

Leoš Novotný přitom upozornil: „Nyní již finišujeme s celkovými přípravami rozjezdu naší první trasy. Stále platí, že plný provoz se 16 spoji denně zahájíme s novým jízdním řádem od 9. prosince letošního roku. Rádi bychom ale první cestující svezli již dříve, v listopadu. Vše bude záležet na tom, jak bude probíhat zkušební provoz a kdy dostaneme povolení od Drážního úřadu. V následujících týdnech postupně odhalíme jednotlivé služby, v listopadu zveřejníme také náš cenový koncept a otevřeme prodejní místa.“

Soupravy LEO Express, které dosud procházely nezbytnými testy na zkušebním okruhu u Velimi, nyní začínají testovat provoz na skutečné trase mezi Prahou a Ostravou, zatím bez cestujících.

První souprava LEO Express bude z hlavního nádraží v Praze premiérově pokračovat přes Pardubice, Olomouc a Ostravu až do Bohumína. Vůbec poprvé si tak vyzkouší celou trasu, na které budou moderní soupravy LEO Express přepravovat cestující.

Již koncem minulého týdne první souprava LEO Express na trase Letohrad – Lichkov úspěšně otestovala spolupráci vozidla s počítači náprav. Na tuto zkoušku LEO Express naváže dalšími zkušebními jízdami.

V Česku má LEO Express v současnosti již celkem čtyři vlakové jednotky FLIRT od švýcarského výrobce Stadler, a to na zkušebním okruhu u Velimi a v bohumínském depu. Zbylá pátá jednotka dorazí do Česka v průběhu podzimu.

LEO Express poskytne cestujícím rychlou a maximálně pohodnou dopravu zbrusu novými soupravami a velmi moderní, inovativní a kvalitní služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LEO Express

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…