ČEZ: Zlatá přilba roztočila kola motocyklů i charitativního Oranžového kola

16.10.2012 9:40

Plochodrážní stadion v Pardubicích patřil od pátku do neděle milovníkům rychlých kol a adrenalinové jízdy. Tradiční závod motocyklů Zlatá přilba nabídl návštěvníkům kromě napínavé podívané také příležitost pomoci hendikepovaným dětem a mladým rodinám. Zapojit se mohl každý šlapáním na Oranžovém kole Nadace ČEZ, které celkově vyneslo neziskovým organizacím z Pardubicka více než 100 tisíc korun.

ČEZ: Zlatá přilba roztočila kola motocyklů i charitativního Oranžového kola
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pardubice ožily dalším ročníkem nejstaršího motocyklistického závodu na ploché dráze pořádaného ve světě – Zlatou přilbou. Jak si jezdci poradí s náročnou, oválnou a nezpevněnou tratí, sledovaly tisíce fanoušků. Kromě kol motocyklů se na plochodrážním stadionu roztočila ještě Oranžová kola charitativního projektu Nadace ČEZ. Usednout do sedla speciálního rotopedu a svou jízdou přispět dvěma neziskovým organizacím z Pardubicka mohl kdokoliv z návštěvníků akce. „Během celodenní jízdy se podařilo našlapat 100 652 korun,“ vysvětluje Daniel Novák z Nadace ČEZ a dodává: „Letos byla Zlatá přilba poslední zastávkou Oranžového kola a s poděkováním všem zúčastněným mohu konstatovat, že se pro 30 neziskových organizací podařilo vyšlapat částku přesahující 2 miliony korun.“ Z charitativní jízdy na Zlaté přilbě se radovaly tyto organizace:

Rodinné centrum Kulihrášek (získaná částka 50 591 Kč) nabízí již od roku 2007 své služby rodinám s dětmi. Pro rodiče připravuje vzdělávací semináře o výchově, zdraví dětí, a tím jim pomáhá lépe zvládat práci a rodinu. Maminky v centru mohou navštěvovat kondiční cvičení a další aktivity, které pomáhají snížit jejich sociální odloučení. V Kulihrášku se se svými dětmi mohou účastnit řady zábavně-vzdělávacích programů: pro nejmenší děti je například určen Baby klub, pro děti od 3 let Lesní klub Kuliklubíčko, kde rozvíjí jejich schopnosti a ekologické cítění. Se svými problémy se mohou rodiče v Kulihrášku poradit se speciálním pedagogem, psychologem a najdou zde i sociálněprávní poradnu. Mládež je podporována v dobrovolnické práci pro centrum. Velký prostor je věnován tvořivým dílnám. „Příspěvek z Oranžového kola využije centrum na provozní náklady a zajištění odborných pracovníků, lektorů a asistentů,“ vysvětluje koordinátorka rodinného centra Táňa Pipková.

Dětské rehabilitační centrumLentilka (získaná částka 50 061 Kč) pomáhá dětem do 7 let věku se zdravotním postižením, jako jsou poruchy hybnosti, opožděný psychomotorický vývoj, narušená komunikační schopnost a poruchy autistického spektra. Centrum Lentilka jim poskytuje komplexní péči fyzioterapeutickou, logopedickou, ergoterapeutickou, speciálně pedagogickou a psychologickou. Zlepšovat zdravotní omezení pomáhá dětem také hipoterapie, canisterapie, arteterapie a muzikoterapie. Právě muzikoterapeutická dílna, kterou nyní Lentilka buduje, bude v Pardubickém kraji ojedinělým a jistě vyhledávaným prostorem u rodin s dětmi se zdravotním postižením předškolního věku. Vybavit muzikoterapeutickou dílnu hudebními nástroji s přirozeným laděním pomůže Lentilce příspěvek z Oranžového kola. „Děti mohou pasivně poslouchat, relaxovat nebo aktivně hrát na nástroje. Hudba přitom pozitivně ovlivňuje jejich smyslové a nadsmyslové vnímání, působí na zdravý duševní vývoj a navozuje pocit štěstí,“ uvádí přednosti terapie ředitelka Lentilky Gabriela Bělková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…