ČD posílí dálkové vlaky, nabídnou o 8 tisíc míst k sezení více než obvykle

29.10.2012 12:40

O tomto víkendu 27. a 28. října očekávají České dráhy zvýšený zájem o cestování vlaky v souvislosti s podzimními prázdninami, svátkem 28. října a blížícími se Dušičkami.

ČD posílí dálkové vlaky, nabídnou o 8 tisíc míst k sezení více než obvykle
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Na hlavních tratích po celé republice proto budou jezdit delší soupravy, které v době od středy 24. října do pondělí 29. října nabídnou o zhruba 8 tisíc míst k sezení více než obvykle. Nejvíce posilových vagónů bude zařazeno v dálkových vlacích v neděli 28. října. Dopravce také upozorňuje na změnu času, při níž bude v noci ze soboty na neděli 27./28. října jedenáct nočních vlaků hodinu čekat na odjezd podle Středoevropského času.

V souvislosti s podzimními prázdninami budou posílené vybrané expresy na trase Praha – Ostrava – Bohumín už ve středu 24. října, a to o zhruba 400 míst. V noci z pátku na sobotu 26./27. října zvýší ČD kapacitu nočního rychlíku R 441 Excelsior a vlaku EN 477 Metropol, kterými se bude vracet řada návštěvníků z pražského koncertu Jennifer Lopez směrem na severní a jižní Moravu. Oba vlaky nabídnou dodatečnou kapacitu asi 300 míst.

O víkendu, v souvislosti s cestami před Dušičkami a oslavami Dne vzniku samostatného českého státu, svezou České dráhy dohromady o 6 500 sedících zákazníků nad rámec běžného řazení souprav. Dodatečné vozy budou řazeny v rychlících, expresech a vlacích EC spojujících Prahu se severní a jižní Moravou (Ostrava, Bohumín, Třinec, Brno, Břeclav), Valašskem a Zlínskem (Valašské Meziříčí, Otrokovice, Luhačovice), západními Čechami (Plzní a Chebem) a severními Čechami (Ústí nad Labem, Děčín, Chomutov, Tanvald). Delší soupravy pojedou také mezi Brnem a Bohumínem a také na mezistátních vlacích z Prahy do Žiliny a z Villachu přes Břeclav do Bohumína. Větší kapacitu budou mít vlaky ještě v pondělí dopoledne (o cca 1 000 míst).

Přestože budou mít dálkové spoje Českých drah v období kolem 28. října větší kapacitu, dopravce doporučuje cestujícím, aby si do nich pořídili v dostatečném předstihu místenky. Jízdní doklady je možné zakoupit v předprodeji u pokladních přepážek ČD, v jízdenkových automatech v klíčových stanicích, na eShopu ČD, případně telefonicky na lince Kontaktního centra ČD 840 112 113. Nákupem v předprodeji nebo alternativními prodejními kanály se cestující vyhnou frontám, které se mohou přes personální posílení pokladen ve stanicích tvořit.

Provoz nočních vlaků během změny času v noci z 27. na 28. října

V noci ze soboty 27. na neděli 28. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Kvůli této změně bude 11 přímých nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Výjimkou bude noční vlak EN 444 Slovakia z Košic do Prahy, který na českém území zastavuje pouze pro výstup cestujících a po změně času pojede s náskokem. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v době změny času žádné nejedou. Podrobnosti naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…