SP ČR: Podpora průmyslového výzkumu vede k vysokým přínosům

27.10.2012 14:50

Reakce Svazu průmyslu a dopravy ČR, HK ČR a AVO na stažení návrhu rozpočtu na rok 2013 z jednání PSP ČR a jeho připravované přepracování.

SP ČR: Podpora průmyslového výzkumu vede k vysokým přínosům
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Ze sdělení ministra financí plyne, že jednou z oblastí, kde bude nezbytné krátit finanční prostředky na příští rok, je oblast výzkumu a vývoje.

Podnikatelská veřejnost, reprezentovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou ČR a Asociací výzkumných organizací, chápe složitou situaci, ve které se nachází vláda a ministr financí v souvislosti s předkládaným rozpočtem. Kategoricky však odmítáme, aby se situace řešila na úkor finančních zdrojů, věnovaných na podporu inovací a pro-růstových opatření.

V minulých měsících podnikatelé velmi přivítali prorůstová opatření vlády, zejména Exportní strategii ČR a Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti, které vládě předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ekonomika ČR, malá, otevřená a zaměřená na export, nezbytně potřebuje inovační impulzy tak, aby čeští podnikatelé úspěšně obstáli v mezinárodní konkurenci. Podpora vlády aplikovanému výzkumu a vývoji, zejména průmyslovému vývoji, takovým impulzem je.

Ze statistických údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v září t.r. vyplývá, že ze 100 korun z veřejných výdajů vložených do výzkumu v podnicích vzniká přínos ve výši 260 korun, což je vůbec nejefektivnější způsob podpory výzkumu a vývoje v ČR. Ve všech ostatních výzkumných organizacích je tento přínos významně nižší. Uznáváme význam základního výzkumu, který může vést v průběhu mnoha let až k takovým excelentním výsledkům, jako jsou přínosy týmu prof. Holého. Zdůrazňujeme však, že přínos z výsledků průmyslového výzkumu a inovací se v ekonomice projeví velmi rychle, v průběhu několika let. Na podporu tomuto výzkumu je proto třeba nahlížet jako na protikrizové opatření.

Za prioritní považujeme, aby podpora průmyslovému výzkumu a vývoji byla zachována a podniky, které provádějí výzkum a inovují své procesy a produkci byly co nejvíce podporovány. Za nezbytné považujeme zvýšení celkové efektivnosti prostředků vynakládaných na VaVaI a nastavení takových motivačních činitelů, které velmi účinně propojí výzkumné organizace a vysoké školy s průmyslovou a aplikační sférou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…