Hospodářská komora: Podnikatelská nálada MSP v rámci EU klesá

29.10.2012 17:30

Celoevropské výsledky průzkumu podnikatelské nálady MSP „Barometr malých a středních podniků podzim 2012“ ukazují, že podnikatelská nálada MSP v rámci EU klesá a malé a střední podniky tak opět ohrožuje recese.

Hospodářská komora: Podnikatelská nálada MSP v rámci EU klesá
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Průzkum Barometr MSP realizuje dvakrát ročně Evropské sdružení malých a středních podniků a řemeslníků (UEAPME). Podklady pro tento průzkum za Českou republiku zajišťuje Hospodářská komora České republiky a to na základě průzkumu realizovaného mezi svými členy.

Podrobnější celoevropské výsledky šetření ukazují, že nejistota, která převládala v posledních průzkumech, se nyní postupně obrací v pesimismus. Index podnikatelské nálady, který je hlavním souhrnným ukazatelem tohoto průzkumu, poklesl ze 70,5 na 67,5 a poprvé za poslední dva roky se dostal pod hranici 70 bodů, která je v metodice průzkumu považována za práh pro neutrální podnikatelské prostředí.

V rámci jednotlivých zemí EU pak existují poměrně velké rozdíly a země jako Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko vykazují daleko horší výsledky než ostatní členské země. Výrazný rozdíl je také mezi zeměmi eurozóny, kde byl naměřen dílčí index podnikatelské nálady 66 bodů, a zeměmi mimo eurozónu, kde je tento dílčí index 70,6 bodu.

Pokles kladných odpovědí byl oproti předchozímu průzkumu, realizovaném v únoru letošního roku, zaznamenán u všech měřených ukazatelů. U ukazatele obratu a zakázek byl dokonce zaznamenán dvouciferný rozdíl mezi pozitivními a negativními odpověďmi. Nejvíce zasaženou skupinou se pak v současné době zdají být mikropodniky (podniky s 0-9 zaměstnanci), u kterých byl zaznamenány negativní výsledky především u ukazatele obratu, což je důkazem klesající agregátní domácí poptávky, která je typickým jevem pro řadu zemí včetně ČR, způsobeným úspornými opatřeními a konsolidační politikou.

Z  dílčích výsledků za Českou republiku, které Hospodářská komora České republiky publikovala v tiskové zprávě dne 28. 8. 2012, vyplývá, že svůj celkový vývoj za poslední období hodnotily české podniky rovněž poměrně negativně (negativní hodnocení uvedlo 37,6 % podniků, pozitivní pak 22,2 % podnikatelů, což je o více než 10 procentních bodů horší výsledek než při průzkumu realizovaném v lednu roku 2012). Poměrně optimistické výsledky však přinesly ukazatele hodnocení celkového očekávaného vývoje, kde se podíl kladných odpovědí oproti minulému průzkumu zvýšil z předchozích 16,1 % na nynějších 26,8 %. Podíl negativních odpovědí se pak snížil z 36,3 % podniků na 25,7 %, což představuje poměrně optimistický výsledek.

Co se týče indexu podnikatelské nálady počítaného metodikou UEAPME, dosahuje tento index za ČR u výsledků z posledního průzkumu ze srpna 2012 výše 68,4 bodů, a je ve stejné výši jako v předchozím průzkumu z února letošního roku. V porovnání se souhrnným výsledkem za všechny evropské země je pak údaj za ČR přibližně o jeden bod vyšší, což je také vcelku pozitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…