ČT letos schválila téměř dvě stě nových projektů

03.11.2012 13:06

Programová rada České televize schválila do výroby za letošní rok bezmála dvě stovky nových programových projektů. Na dnešním setkání s novináři představil generální ředitel Petr Dvořák společně s autory a tvůrci sedm vybraných novinek, které Česká televize v současnosti připravuje nebo natáčí a které jsou už plně výsledkem letos zřízených tvůrčích producentských skupin.

ČT letos schválila téměř dvě stě nových projektů
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Celkem 189 projektů schválila Programová rada České televize do výroby od konce loňského roku do poloviny letošního října, přičemž 106 z nich byly dokumenty, 26 projektů hrané tvorby, 28 zábavných pořadů nebo eventů, 25 pořadů z oblasti divadla, hudby nebo baletu, dva pořady pro děti a dva animované projekty. Mezi schválenými pořady bylo 10 pilotních projektů, na základě kterých se pak dále rozhodne o samotném natáčení celých cyklů.  U 35 schválených projektů šlo o koprodukce distribučních filmů, zbylých 154 jsou televizní pořady.

„Vzhledem k velkému počtu kvalitních programových námětů, s nimiž kreativní producenti přicházejí, jsme po schválení Radou České televize ještě navýšili letošní investice do vlastní tvorby. Podařilo se to díky úsporám v režijních nákladech,“ říká generální ředitel Petr Dvořák a dodává: „Jsem rád, že se daří otevírat Českou televizi a navazovat spolupráci s respektovanými autory a tvůrci tak, jak jsme při zřizování tvůrčích producentských skupin zamýšleli.“

V České televizi působí 20 tvůrčích producentských skupin. Hlavním důvodem jejich založení byl záměr otevřít Českou televizi různým tvůrcům, novým nápadům a podnětům, které naplní poslání televize veřejné služby. Prostřednictvím nově jmenovaných kreativních producentů a Programové rady, která o realizaci projektů rozhoduje, chce být Česká televize rychlejší, flexibilnější a celkově transparentní.

Vybrané projekty, které ČT připravuje:

Hotel Meteor je originálním projektem tvůrčího týmu Dejvického divadla, který vzniká v Tvůrčí producentské skupině ČT Jana Šterna. Jedná se o dvanáctidílný komediální seriál, vyprá­vějící o svérázných obyvatelích hotelu, který leží na okraji Prahy. Pod scénářem jsou kromě Petra Kolečka podepsáni i Jan Prušinovský a Miroslav Krobot, kteří budou i režiséry. Dramaturgem je Petr Jarchovský. V rolích obyvatel hotelu se objeví herecký soubor Dejvického divadla - Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Václav Neužil, David Novotný, Martin Myšička, Lenka Krobotová nebo Táňa Vilhelmová.

Další originální projekt hrané tvorby s pracovním názvem Neviditelní navazuje na vorlíčkovskou tradici vodníků a přináší zprávu o dnešním stavu vodnictva v Čechách. Svérázný projekt s hvězdným obsazením vzniká v Tvůrčí producentské skupině Michala Reitlera, autorem scénáře a režisérem je Radek Bajgar, výkonným producentem Petr Erben. V hlavních rolích se představí Jiří Bartoška, Luděk Sobota, Kristýna Liška Boková, Jiří Langmajer, Ivana Chýlková, Kryštof Hádek, Lenka Vlasáková, Roman Luknár, Barbora Poláková, Liliana Malkina, Markéta Frösslová a další.

Manželské etudy je cyklus televizních komediálních filmů založených na osvědčených světových divadelních komediích, které jsou většinou s úspěchem dlouhou dobu provozovány v českých divadlech. Jejich úspěch je dán především vynikajícím textem založeným na bravurních dialozích a obecně sdělném humoru. Základním tématem je vždy jedna nápaditá a originální variace na věčně poutavé vztahy mezi mužem a ženou. V neposlední řadě jde o skvělé herecké příležitosti pro všechny věkové kategorie. Ambicí je filmy nově obsadit oproti existujícím divadelním inscenacím tak, abychom se vyhnuli divadelním šaržím a dosáhli nové a filmové podoby ztvárněných rolí. Projekt divadelních komedií v televizi vzniká v TPS Jana Šterna, režie se ujali Jaroslav Brabec a Karel Smyczek.

Pestré vrstvy jsou první částí zamýšleného cyklu Divadlo v továrně/dole/plynojemu, který vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Jedná se o sérii kultovních site specific divadelních inscenací, jejichž televizní verze stojí mezi žánry televizního filmu, studiové inscenace a záznamu divadelního představení. Stejně svébytný, jako jsou inscenace samotné, tak bude i televizní jazyk, kterým budou tyto inscenace z atraktivních industriálních prostor zpracovány. Adaptace kultovního románu Ivana Landsmanna Pestré vrstvy, odehrávající se v hornické Ostravě, získala Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo za rok 2011. Natáčelo se v Národní kulturní památce Důl Hlubina, režie se ujal Radim Filipec.

Dalším autorským projektem, který vzniká pod hlavičkou ČT v TPS Kamily Zlatuškové, je dokument Czechtuning režiséra Martina Duška. Jedním z hlavních motivů filmu bude vedle tuningových srazů také vztah fanoušků tuningu a jejich životního zá­zemí. Se střihačem a dlouholetým kolegou Josefem Krajbichem objel režisér dokumentu celou Českou republiku, aby si pro účely filmu tuningový terén dobře zmapovali. Natáčet se bude v průběhu příštího roku.

Pod názvem Domeček z karet vzniká docusoap o dětech, které přerostly své rodiče. V malé vesničce Jiřetín pod Jedlovou je umístěn uni­kátní azylový domov, jediný v České republice. Před ne­celými dvaceti lety se místní obyvatelé rozhodli vytvořit domov pro handicapované matky s dětmi. Důvod byl jediný – dát zdravým dětem, které se narodily postiže­ným matkám, šanci na lepší život. A tak se rozvíjí fasci­nující lidské příběhy, v nichž se stírají klasické role ro­dičů a dětí. Za námětem stojí Anna Kovářová, režie se ujal Jan Reinisch. Dokument vzniká v TPS Martiny Šantavé.

V rodinném dokumentu Gastonova cesta kameramana a režiséra Mar­tina Čecha, který vzniká v České televizi pod vedením kreativního producenta Antonína Trše, si přijdou na své milovníci zvířat, podvodních záběrů, drsného boje s přírodním živlem i nepatetické oslavy síly života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…