Česká pošta: O světová auta je na poštách mimořádný zájem

03.11.2012 9:14

Známky, které rozhodně nezapadnou. Právě takové obsahuje známkový sešitek „Václav Zapadlík – Světová auta“. Unikátní sešitek se těší nebývalému prodejnímu zájmu, a to nejen mezi sběrateli a milovníky historických aut. I běžný zákazník České pošty si oblíbil detailní ztvárnění vzácných světových historických automobilů na osmi poštovních známkách od mistra auto-artu, Václava Zapadlíka. Ve světě uznávaného - a pro brilantní techniku kresby přezdívaného „maestro“.

Česká pošta: O světová auta je na poštách mimořádný zájem
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Václav Zapadlík

Auta dokonale poznal už jako malý kluk, kdy pomáhal v otcově servisu. S malováním začal ve škole, pro vlastní radost. Postupem času se jeho technicky dokonalé kresby začaly objevovat ve Světě motorů nebo v časopisu Automobil. V 90. letech se pak o něj začal zajímat celý svět. Dnes jeho obrazy visí v Britském královském autoklubu, Pebble Beach, výstav měl po celém světě bezpočet. Podle Maestrových nákresů se historická vozidla také rekonstruují, příkladem může být Wikov 70, kterého v sešitku najdete také.  Za desítky let vytvořil stovky kreseb, pláten a plakátů, k poštovním známkám se však dostal až v letošním roce. „ Je to pro mě obrovská pocta, vím, že výtvarné návrhy pro známky připravovali jen autoři, kteří jsou v kumštu opravdová esa,“ zhodnotil šanci představit svoje kresby na poštovní cenině maestro Zapadlík.
Známkový sešitek

Známkový sešitek - Světová auta

Na známkách s písmenem „E“ (momentálně hodnota 20 Kč – pro prioritní Obyčejné zásilky do 20 g po Evropě*) naleznete:

Duesenberg SJ – 1933 (USA) / Wikov 70 – 1931 (Československo) / Mercedes Benz 540 – 1936 (Německo) / Rolls Royce Phantom III – 1938 (Velká Británie) / Bugatti Royale 41 – 1934 (Francie) / Isotta Fraschini Tipo 8A – 1929 (Itálie).

Navíc další tři na obalu známkového sešitku: Škoda Hispano-Suiza – 1928 (Československo), Minerva AL – 1932 (Belgie) a Praga Grand – 1930 (Československo).

*Písmenové známky lze použít na jakoukoli vnitrostátní zásilku i zásilku do zahraničí místo běžné známky shodné hodnoty.

reklama

autor: Česká pošta

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…