ČD: Lanovka na Ještěd od 5. listopadu 12 dní nepojede

01.11.2012 13:45

Od pondělí 5. listopadu bude mimo provoz lanovka na Ještěd, výluka potrvá do pátku 16. listopadu. V této době proběhne pravidelná revize a údržba lanové dráhy. Lanová dráha z Liberce na Ještěd je jedinou lanovkou Českých drah.

ČD: Lanovka na Ještěd od 5. listopadu 12 dní nepojede
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Během letošní podzimní odstávky zkontrolujeme celé zařízení lanové dráhy. Zhotovíme nové koncovky na tažném a přítažném lanu a zároveň vyměnímě kabinu číslo 1. Místo ní bude použita kabina, která je v současné době v opravě. Na horní stanici projde opravou hlavní rozvaděč elektrického proudu na přívodu od vysílače Ještěd,“vysvětluje přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán. Po revizi budou moci cestující znovu využít lanovku od soboty 17. listopadu.

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na Ještěd byla vybudována na náklady tehdejších Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. Stavba byla zahájena 15. června 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. června 1933. V letech 1971 – 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. prosince 1975.V období od listopadu do března, v době, kdy neprobíhají plánované revize, je lanová dráha v provozu denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin vždy v pravidelných intervalech podle jízdního řádu (trať číslo 900). V pondělí jezdí lanovka od 14 do 18 hodin. V období od dubna do října jezdí poslední spoj v 19 hodin. Při větším zájmu se konají další mimořádné jízdy, dovolují-li to provozní podmínky a je-li za každou mimořádnou jízdu zaplaceno jízdné nejméně za 30 osob. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách není lanová dráha v provozu.Podrobnosti o lanovce na Ještěd jsou k dispozici na www.cd.cz v sekci Vlakem po ČR – Speciální nabídky – Lanovka ČD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…