Konec roku se blíží. Nezapomeňte využít výhod u VZP

02.11.2012 13:45

Všeobecná zdravotní pojišťovna připravuje každoročně pro své pojištěnce řadu výhod a příspěvků. Mnoho z nich je omezeno platností do konce kalendářního roku.

Konec roku se blíží. Nezapomeňte využít výhod u VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Především Zdravý život, Zdravá rodina a Bezlepková dieta jsou oblíbené preventivní programy, které motivují ke zdravému životnímu stylu.

Zdravý život

Jste-li členy Klubu pevného zdraví, nezapomeňte si před koncem roku vybrat (nebo alespoň nechat započítat) své body v programu Zdravý život. Během roku můžete sbírat body za aktivity spojené s prevencí a zdravým způsobem života (preventivní prohlídka praktickým lékařem, gynekologem, stomatologem, mamografický screening, bezpříspěvkové dárcovství krve, pravidelná pohybová nebo rehabilitační aktivita atd.). Body je třeba nejpozději do 31. 12. vyčerpat nebo alespoň nahlásit na pobočce. Pokud během roku nasbíráte minimálně 500 bodů, můžete získat příspěvek na pohybové aktivity nebo na jakékoliv očkování nehrazené ze zdravotního pojištění, v roce 2012 i na cvičení pro těhotné, 3D ultrazvuk pro těhotné nebo na ultrazvukové vyšetření prsu. Za rok 2012 můžete celkem získat příspěvek až 1 500 Kč. Program Zdravý život je určen pojištěncům od 15 let.

Pokud nedosáhnete během roku počtu 500 bodů nebo pokud nevyčerpáte všechny body, převedou se ty zbývající do dalšího roku. Je ale potřeba je před koncem roku (do 31. 12.) zapsat do informačního systému na pobočce VZP.

Zdravá rodina

Program Zdravá rodina nabízí finanční příspěvek 500 Kč pro děti do 14 let včetně. Příspěvek můžete využít na libovolné nehrazené očkování, na pevná rovnátka a nyní do konce roku 2012 i na kurz plavání pro děti.

Nejpozději do 31. 12. 2012 doneste na pobočku VZP doklad o nákupu očkovací látky, zaplacení kurzu plavání nebo aplikaci fixních rovnátek. Poté vám bude vyplacen příspěvek.

Bezlepková dieta

Program Bezlepková dieta je určen dětem, kterým byla diagnostikována celiakie. VZP jim ročně přispívá na nákup potravin bez lepku až 3 600 Kč. Příspěvek se čerpá čtvrtletně a využít jej mohou děti až do 19 let.

O příspěvek do výše 900 Kč lze zažádat vždy za uplynulé čtvrtletí, žádá se vždy jen první měsíc po skončení čtvrtletí, tj. v dubnu 2012/červenci 2012/říjnu 2012/a do 10. ledna 2013 za poslední čtvrtletí. Nevyzvednutá částka za příslušné čtvrtletí není načítána pro další čtvrtletí.

Pokud chcete získat příspěvek na očkování v rámci voucherového programu, nezapomeňte, že nestačí si do konce roku pouze vyzvednout voucher na pobočce. Je nutné také koupit vakcínu a nechat se očkovat.Žádosti o vyplacení příspěvku jsou pak přijímány do 31. 12. 2012. VZP nabízí příspěvek na očkování proti rotavirům, klíšťové encefalitidě nebo rakovině děložního hrdla.

Chraňte své dítě, my vás podpoříme

Rotaviry mohou způsobit nejmenším dětem úporné průjmy a zvracení. Jejich organismus může lehce podlehnout dehydrataci. Program Chraňte své dítě, my vás podpoříme umožňuje rodičům pořídit svým dětem vakcínu proti rotavirům za sníženou cenu a ještě získat příspěvek 500 Kč. Očkování je určeno pro děti od 6 do 24 týdnů věku. Program běží do konce roku 2012.
3 dávky s výhodou

Máte-li ve svém okolí dívku ve věku mezi 14 a 25 lety, která je pojištěna u VZP, může využít preventivní program 3 dávky s výhodou. Získá tak příspěvek 1 000 Kč na očkování proti rakovině děložního hrdla. Akce platí do konce roku 2012, to znamená, že do konce roku je potřeba nejen vyzvednout na pobočce voucher, ale i zaplatit celé očkovací schéma a zahájit očkování (aplikovat první dávku).

1 dávka zdarma

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Preventivní program 1 dávka zdarma poskytuje pojištěncům VZP od 16 let úhradu jedné dávky očkování proti klíšťové encefalitidě. Zájemci ušetří za vakcinaci až 800 Kč. První dvě dávky vakcíny je třeba aplikovat do konce roku 2012 a do 31. 12. je třeba na pobočku přinést potvrzený voucher.

Na své zdraví byste měli myslet pravidelně. Pokud jdete k lékaři, až když nemůžete bolestí vydržet, riskujete, že by mohlo být už pozdě. Při pravidelných prohlídkách mohou být odhaleny nemoci ještě v zárodku a vy máte větší šanci na úplné uzdravení. Jednou za dva roky máte nárok na bezplatnou prohlídku u svého praktického lékaře. Dvakrát ročně byste měli navštívit stomatologa, jednou ročně máte nárok na preventivní vyšetření a jednou za rok na komplexní vyšetření. Ženy mají navíc hrazenou jednu prohlídku za rok u svého gynekologa.

Pokud si nejste jisti, na co všechno máte jako pojištěnec VZP nárok a jaké benefity můžete využívat, informujte se na nejbližší pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny. O přesném čerpání výhod se více dozvíte také na webové adrese www.vzp.cz/vyhody, případně na infolince 844 117 777.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…