Obchodníci a restauratéři: Na prohibici stále doplácíme

06.11.2012 9:10

Dva týdny prohibice udělaly s českou ekonomikou své. Ačkoli od částečného uvolnění prodeje uplynul již více než měsíc, likérky ani obchodníci se ze ztrát dosud nevzpamatovaly.

Obchodníci a restauratéři: Na prohibici stále doplácíme
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Dlouhodobý pokles prodeje, který dle průzkumu Unie výrobců a dovozců lihovin činil v prvním pololetí roku 2012 již 7%, se díky prohibici skokově prohloubil a nákupy klesly v průměru o 18 až 20 %.

Finanční ztráty obchodníků se tak pohybují okolo 2,5 % celkového objemu tržeb za každý den trvání zákazu prodeje. V souvislosti s vyhlášením prohibice muselo být staženo několik milionů lahví, z celkového prodeje lihovin se jednalo o ztrátu 95% každý den.  Za běžný měsíc se přitom v obchodech prodá řádově 4,5 milionů litrů lihovin.

Propad prodeje lihovin se postupně vrací k normálu, avšak zákazníci jsou stále opatrní. Ve srovnání s rokem 2011 došlo k poklesu prodeje tuzemských vodek a rumu. Více vyhledávaný je zahraniční alkohol, především brandy, a mírně narostl i prodej vína. Pivo překvapivě zůstalo na stejné úrovni, jako před prohibicí.

„Díky rychlému zvládnutí agendy spojené s vydáváním certifikátů lihovin se situace pomalu uklidňuje. Na zvýšení prodeje lihovin se v současné době podílí nejen výrazná marketingová podpora, ale také blížící se vánoční svátky. Dá se tedy předpokládat, že objem prodaného alkoholu bude letos v prosinci stejný, jako v loňském roce,“ říká prezident SOCR ČR, Zdeněk Juračka.

Náklady na administrativu spojenou s „rodnými listy“ zatím obchodníci vyčísleny nemají. Tisk, distribuce i posílení pracovních sil na prodejnách pro ně znamenaly další finanční zátěž, která jim pravděpodobně nebude kompenzována. Mírnou úlevu přináší rozhodnutí z konce minulého týdne, podle něhož stačí doklady o původu lihoviny vystavené výrobci lihovin prokázat pouze elektronicky na webu členů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), což usnadní práci hlavně výrobcům a také drobným obchodníkům s přístupem na internet či provozovatelům velkoobchodů. Ti by totiž během jednoho měsíce museli vytisknout v průměru 1,28 milionu listů papíru. Ačkoli nemusí tyto tisknout, i nadále musí velkoobchody vystavovat formuláře svým odběratelům a toto stále představuje nesmírnou administrativní zátěž.

SOCR ČR proto bude nadále usilovat o zjednodušení procesu při prokazování původu lihovin, zvláště když obchodníci odebírají alkohol od prověřených a certifikovaných výrobců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…