Vědci z hradecké neurolaboratoře slavili úspěch v Rakousku

08.11.2012 9:01

Tým českých vědců z královéhradecké neurolaboratoře Commservis.com slaví jeden úspěch za druhým. Před několika týdny úspěšně prezentoval svůj pětiletý výzkum v oblasti tréninku mozku šéfům vzdělávacích agentur z Evropy v rakouském St. Poeltenu, pak na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Praze a před dvěma týdny na mezinárodní konferenci v Senci na Slovensku.

Vědci z hradecké neurolaboratoře slavili úspěch v Rakousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

„Mezi manažery nejvíce zaujaly naše projekty v oblasti výzkumu mozku a rozvoje kognitivních schopností například sportovců, policistů nebo manažerů. Máme tam prokazatelné výsledky,“ popisuje reakce odborné veřejnosti na výzkumy neurolaboratoře Commservis.com její šéf Tomáš Zdechovský.

„Zájem o dlouhodobý trénink mozku projevili jako první sportovci, kteří se snaží zvládnout náročné stresové situace v lize nebo například na olympiádě nebo mistrovstvích světa. V současné době jsme uzavřeli spolupráci s prvoligovými basketbalisty Pardubic,“ dodává Zdechovský.

Nejvíce zaujala mozkostřelba

Nejvíce zaujal trenažér pro ostřelovače a sportovní střelce nazvaný mozkostřelba simulující soustředění mozku v době výstřelu, autodráha ovládaná mozkem odbourávající stres nebo kvadrokoptéra (helikoptéra se čtyřmi rotory), kterou ovládá pouze lidský mozek a hlava.

„Lidský mozek se dá trénovat v jakémkoliv věku. Například po pěti měsících tréninku paměti si lidé i po sedmdesátce dokážou zapamatovat čtyřiačtyřicet věcí z padesáti. Sestavili jsme i tréninkový program pro lidi po mrtvici, který může pomoci v mentální rekonvalescenci,“ vysvětluje vedoucí týmu Zdechovský.

Zájem o výsledky výzkumu mají z USA, Ruska a Číny

O výzkumy vědců z České republiky mají zájem z celého světa. V Hradci Králové tak do dnešního dne natáčelo pět štábů zahraničních televizí z celého světa a desítky odborníků v oblasti neuropsychologie a sportovního koučinku.

„Největší zájem o naše metody a přístroje je z Ruska, Izraele, Číny, Rakouska a Spojených států amerických. Poslední zájemci se pak ozvali z Japonska a Brazílie,“ prozrazuje manažerka projektu Eva Fruhwirtová. Vědci z Hradce Králové teď připravují ve spolupráci s lékaři trénink pro vojáky, policisty a sportovce.

Neurolaboratoř Commservis.com vznikla v roce 2009 v Hradci Králové. Od roku 2010 spolupracuje s Ivanem Pilným, bývalým šéfem společnosti Microsoft. Trénují se v ní sportovci, manažeři a členové bezpečnostních služeb. Spolupracuje s řadou klinických pracovišť po celém světě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…