Cestujete se zvířátkem? Nejjednodušší je to s ČD

13.11.2012 21:21

České dráhy jako jeden z mála dopravců v České republice nabízejí snadné a levné cestování s drobnými domácími zvířaty, a to i na delší vzdálenosti. Ročně přepraví téměř tři čtvrtě milionu platících pejsků a další stovky tisíc, kteří cestují zdarma, například menší plemena přepravovaná ve schráně nebo psi vodící, asistenční a ozbrojených sborů.

Cestujete se zvířátkem? Nejjednodušší je to s ČD
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Přeprava psa patří mezi základní služby dopravce a na železnici má staletou tradici,“ uvádí Vladimír Peléšek, ředitel odboru produktů, a doplňuje: „České dráhy měsíčně přepravují kolem 60 000 velkých psů, za které cestující platí přepravné ve výši 15 Kč za spoj nebo 30 Kč při použití více vlaků. Největší zájem je přitom v letních měsících, kdy se jezdí na dovolené a prázdniny. V červenci a srpnu přepravujeme přes 80 000 velkých psů měsíčně. Naopak nejméně cestují chovatelé se svými miláčky v zimních měsících. Například v únoru s námi cestovalo jen asi 40 000 pejsků“   

Drobná domácí zvířata, včetně malých plemen psů, koček, holubů nebo hadů, musí být v uzavřené přepravce s pevným dnem a nesmí ohrožovat ani obtěžovat ostatní cestující. Na rozdíl od psů na vodítku za ně majitel neplatí, pokud je schránka menší než 90 × 60 × 40 cm. Pro větší klece a krabice platí stejná pravidla jako u jiných spoluzavazadel, tedy 25 Kč za vlak nebo 50 Kč za celý den bez ohledu na počet přestupů.

„Psi mají ve vlacích výhodu. Nemusí být uzavřeny ve schráně a můžou cestovat přímo ve voze, i když na vodítku a s náhubkem,“ upřesňuje Vladimír Peléšek. “Vodící a asistenční psi zdravotně postižených cestujících mohou navíc i do restauračního vozu, vozu vyhrazeného pro cestující s dětmi do 10 let a za určitých podmínek i do lůžkových a lehátkových vozů. Plně respektujeme, že se bez nich majitel neobejde a nemůže se stát, že bychom jejich přepravu neumožnili,“ dodal Peléšek. České dráhy jsou dokonce první dopravce v České republice, který již několik let uznává také statut asistenčních psů a přepravuje je také zdarma.

Oproti minulosti je také výhodnější odbavení. Dříve se za psa ve vlaku platilo stejně jako za dítě, tedy 50 % jízdného dospělého cestujícího. Teď je to jen 15 Kč za spoj, nebo 30 Kč za celodenní cestování vlaky ČD bez ohledu na vzdálenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…