R 48 bude vybavena novým, bezpečnějším typem svodidel z ArcelorMittal

13.11.2012 20:08

Na rychlostní silnici R 48 Rychaltice – Frýdek-Místek probíhá v současné době montáž svodidel vyvinutých a vyrobených v ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic, dceřiné společnosti ArcelorMittal Ostrava. Jedná se o záchytné systémy, které letos firma uvedla na trh po několikaletém vývoji a testování. Nesou značku AM a jsou lehčím a bezpečnějším pokračovatelem u nás nejrozšířenějšího typu NH4.

R 48 bude vybavena novým, bezpečnějším typem svodidel z ArcelorMittal
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Nová řada záchytných systémů typu AM je vyrobena z mikrolegované oceli, což je materiál s vyšší pevností než ocel používaná pro výrobu svodidel NH4. To umožnilo snížit nejen tloušťku, a tudíž hmotnost záchytného systému, ale i cenu finálního výrobku. „Podařilo se nám vyvinout opravdu výjimečně kvalitní záchytný systém za velmi příznivou cenu. To vítají nejen investoři, ale i montážní firmy, protože metrová hmotnost systému typu AM je až o 50 % nižší než u starších typů,“ vysvětluje Libor Černý, generální ředitel AMDS CR.

Nová svodidla AM splňují veškeré evropské normy. Uspěla při bariérových zkouškách za použití osobních vozidel, nákladních vozidel i autobusu. Například index prudkosti nárazu, který definuje, jaký má náraz vliv na posádku vozidla, je ve všech případech lepší než u systému NH4. Nové záchytné systémy jsou tedy bezpečnější než systémy typu NH4. „Svodidla typu AM jsou pro český trh ideální. Mají stejný tvar jako nejrozšířenější typ NH4, takže je lze snadno napojovat na stávající systémy. Pro údržbu silnic je to tedy nejjednodušší a také nejlevnější řešení,“ uvádí Černý.

AMDS CR dodala na stavbu silnice R 48 Rychaltice – Frýdek-Místek více než 400 tun svodidel typu AM. Montáž svodidel provádí společnost Skanska. Silnice by měla být zprovozněna v závěru letošního roku.

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic s.r.o. je jediným výrobcem certifikovaných trasových záchytných systémů v ČR, dále důlní výztuže a za tepla válcovaných plechů a pásů. Roční kapacita je více než půl milionu tun výrobků. AMDS CR má téměř 400 zaměstnanců. Vznikla v roce 2009 jako dceřiná společnost ArcelorMittal Ostrava a.s., historicky jediného výrobce svodidel v České republice i předtím v Československu. Svodidla z ArcelorMittal v Ostravě najdete na 70 % všech českých dálnic a téměř na všech silnicích první třídy.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní firmou v České republice a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti jsou 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 60 zemí světa. Zaměstnává 4 230 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi má více než 8 tisíc zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2011 činila 32 796 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…