Výsledky ankety na webu DPP: pro cestující je v MHD důležitá včasnost, rychlost a čistota

14.11.2012 14:15

V říjnu letošního roku proběhlo další kolo anket na internetových stránkách Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Zúčastnilo se jich více než 2 500 cestujících a zabývaly se kvalitou poskytovaných služeb a tím, na co by se měl DPP zaměřit v rozvoji svých služeb v budoucnosti.

Výsledky ankety na webu DPP: pro cestující je v MHD důležitá včasnost, rychlost a čistota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Čtyři z pěti cestujících považují při cestování za nejdůležitější dodržování jízdních řádů. Důležitost potvrzuje DPP i tím, že přesnost provozu je zařazena mezi sledované Standardy kvality služby. Dodržování jízdních řádů se dlouhodobě pohybuje nad hranicí 80 %. Cestující považují za důležitou také rychlost MHD (60 %) a čistotu vozidel (53 %).

„Rychlost se nám stabilně daří zvyšovat zejména díky preferenčním opatřením vozidel MHD oproti automobilové dopravě. A to formou chytrých semaforů pro tramvaje, nebo preferenčními pruhy pro autobusy,“ uvedl Ladislav Urbánek, dopravní ředitel DPP.

Co se týče čistoty vozů, považují cestující za nejdůležitější: čistotu sedaček (90 % cestujících), zadržovacích tyčí a úchytů (60 %) a teploty ve voze (44 %). Tento průzkum nám rovněž potvrdil, že sedačky ze dřeva jsou mezi cestujícími oblíbenější a vyhovují více jejich potřebám. „Obměna sedaček v MHD přestavuje naši dlouhodobou prioritu. Snažíme se postupně nahrazovat látkové sedačky za dřevěné, které jsou navíc i snadněji udržovatelné. S dodávkou nových tramvají typu 15T ForCity a postupnou modernizací obousměrných tramvají typu KT8N2 bychom mohli dosáhnout v roce 2018 podílu 50:50,“ uvedl Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel Tramvaje.

Pouze 42 % respondentů by uvítalo zavedení internetového připojení Wi-Fi v dopravních prostředcích. Naproti tomu tři čtvrtiny dotázaných by si přálo pokrýt signálem celé pražské metro včetně tunelů mezi stanicemi.

Dotazovaní považují bezpečnost v MHD až za samozřejmou, pouze 28 % cestujících ji uvedlo jako důležitou. Na druhou stranu čtvrtina cestujících nevěděla o existenci tlačítka umožňujícího nouzové zastavení vlaku. Téměř 80 % cestujících však vítá, že se ve vozech či stanicích metra pohybují příslušníci Městské policie.

Více o Programu kvality služeb DPP naleznete na:http://www.dpp.cz/program-kvality-sluzby/

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 165 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2011 bylo ve vlastnictví společnosti 1 257 autobusů, 964 tramvajových vozů a 735 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 743 zaměstnanců, z toho 4 268 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…