Vánoce v ČT budou ještě pohádkovější než loni

18.11.2012 9:19

Česká televize nabídne letos o Vánocích jako jediná televize tři nové pohádky vlastní tvorby. Na Štědrý večer uvede premiéru pohádky Karla Janáka Dvanáct měsíčků, na Boží hod Šťastného smolaře režiséra Jiřího Stracha a před Silvestrem pohádku Víta Karase O pokladech. Během letošního 13denního vánočního programu odvysílá Česká televize celkem 58 pohádek s 350 pohádkovými postavami.

Vánoce v ČT budou ještě pohádkovější než loni
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

V premiérách pohádek se objeví známí „pohádkoví“ herci, i takoví, kteří si větší roli v pohádce ještě nezahráli. V pohádce Dvanáct měsíčků uvidíme například Veroniku Žilkovou, Romana Vojtka nebo Marii Majkusovou. Ve Šťastném smolaři si zahrají Filip Cíl, Martina Zábranská, Jiřina Bohdalová, Jiří Dvořák, Ondřej Vetchý, Dagmar Havlová a Ivan Trojan. V pohádce O pokladech se vedle Karla Heřmánka objeví Pavel Liška, Jan Budař, Vojtěch Dyk či David Švehlík.

„Vánoce v České televizi budou patřit především pohádkám. V letos 13denním vánočním programu jich uvedeme o 10 víc než loni, bezmála šedesát. Víc bude letos čertů i princezen, posílili jsme i v počtu králů, strašidel nebo čarodějnic,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Vánočním programem chce Česká televize dostát i svému mottu „vysílat v barvách diváků“. Kromě pohádek se tak diváci mohou těšit na pestrý program. Česká televize pro ně připravila premiéry i reprízy úspěšných filmů, zábavních show, výroční hudební koncerty, historické velkofilmy a výběr z nejlepších dokumentů.

„Ve vánočním programu České televize si přijde každý divák na své. Pořady klasických formátů najdou diváci spíše na Jedničce, netradiční formáty a tematické snímky na Dvojce. Typickým příkladem je silvestrovský program České televize. Kdo neholduje estrádám a zábavním show klasického formátu, přepne si na říznější humor silvestrovského programu Dvojky,“ vysvětluje Milan Fridrich, ředitel programu České televize.

Vánoční program na Jedničce bude patřit především premiérám a klasickým televizním formátům, jako jsou vrcholy letošních zábavních pořadů. Jedním z nich se bezesporu stane finálový tanec zábavně-tanečního pořadu StarDance vysílaný v sobotu před Štědrým dnem. Na Štědrý den se o zábavu postará Miroslav Donutil a zástupci české výpravy na Olympiádě v Londýně v pořadu Veselé vánoční (pří)hody 2012. Půlnoční mši bude Česká televize vysílat z kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Zájemce o tematické pořady a alternativní snímky přiláká Dvojka. Druhý program České televize nabídne pořady s vánoční a náboženskou tematikou, výběr z nejlepších dokumentů a několik snímků rázu filmového klubu.

Klasické i netradiční bude vysílání České televize i na Silvestra. Na Jedničce poběží v premiéře Nová silvestrovská show s Terezou Kostkovou a Alešem Hámou, silvestrovská Všechnopárty a pořad Vínečko dobré je. Dvojka nabídne silvestrovskou zábavu, která jde místy až na ostří nože – pořad Neshow s dvojicí Petr Cerha a Ondřej Havlík, Trapný večer souboru Dejvického divadla a hru Petra Čtvrtníčka Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Břitkým humorem se nebude šetřit ani v sólových výstupech a scénkách pořadu Na stojáka.

Už v průběhu prosince potěší Česká televize milovníky hudby. Každou adventní neděli uvede Jednička v přímém přenosu sérii Adventních koncertů. Koncerty slouží také jako veřejná sbírka.

Z jejího výtěžku se podařilo od roku 1991 rozdělit mezi 85 neziskových organizací více než 145 milionů korun. Už od začátku prosince odvysílá ČT řadu výročních koncertů českých a slovenských hvězd z letošního roku – Michala Horáčka, Marty Kubišové, skupiny Olympic, Petry Janů a Miro Žbirky. Vánoční program potrvá od čtvrtka 20. prosince 2012 do úterý 1. ledna 2013.

Vlastní tvorby pohádek a jejich premiérového vysílání o letošních Vánocích využije Česká televize také k tomu, aby potěšila děti, které vyrůstají v dětských domovech. Tři premiérové pohádky jim promítne už předpremiérově 4. prosince v multiplexu Cinestar Anděl a posléze ještě v Brně a Ostravě. Při této příležitosti se děti potkají s herci a tvůrci těchto pohádek i postavičkami z pohádek České televize, například s Večerníčkem, Maxipsem Fíkem, Bobem a Bobkem nebo také s Křemílkem a Vochomůrkou.

reklama

autor: Česká televize

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…