Nový vzdělávací systém Asistent a zahájení dalšího autorského kurzu pro učitele

14.11.2012 17:26

Koncem října se v Základní škole a Mateřské škole Klobuky (okres Kladno) představil nově vytvořený informační a vzdělávací systém Asistent pro školy. Pedagogové získali možnost absolvovat bezplatně kurz, v němž se naučili systém efektivně používat za asistence tutora*. V listopadu pokračují dalším bezplatným kurzem. Nečekaně přibude jeden navíc – zaměřený na mobilní aplikace.

Nový vzdělávací systém Asistent a zahájení dalšího autorského kurzu pro učitele
Foto: Archiv
Popisek: Autorský kurz pro učitele v Kloboukách

Dne 21. listopadu se v sídle školy uskuteční závěrečný seminář kurzu „Školní informační a vzdělávací systém Asistent“, který právě probíhá. „Hlavní náplní akce bylo naučit pracovníky školy používat systém pro potřeby výuky, vkládat informace o třídách na webové stránky školy a využívat možnosti, které e-learningové vzdělávání poskytuje. Celkem se zapojilo 15 pracovníků, kteří by se také měli stát úspěšnými absolventy kurzu,“ uvedla ředitelka školy v Klobukách Daniela Doskočilová, která je zároveň vedoucí projektu. Na závěrečný praktický tutoriál od 15:30 hodin si účastníci přinesou vlastní notebook nebo tablet. Vstup médií je možný po předešlé telefonické či emailové dohodě. „Asistent je zcela nový školní vzdělávací a informační systém, respektive portál, který reflektuje zkušenosti a potřeby školy a fungovat jako interní informační médium. Jde o nový typ portálu, autorsky vyvinutého na základě potřeb zjištěných přímo u pracovníků škol a potřeb zjištěných žadatelem z praxe a dle dosavadních zkušeností partnerského sdružení GENESIA,“ doplnila Michaela Mudrochová za občanské sdružení GENESIA, které bylo do projektu osloveno pro své odborné praktické zkušenosti s prací s pracovníky škol, zkušenosti s pilotním ověřením e-learningových kurzů a s odborným zpracováním distančních textů a podobně. GENESIA, o. s., je akreditovanou institucí MŠMT pro DVPP a disponuje aktuálně akreditovanými programy zaměřenými na vzdělávání pedagogických pracovníků.

Ještě předtím se 14. listopadu v Klobukách uskuteční úvodní seminář do kurzu „Využití ICT ve výuce s podporou dostupného programového vybavení MS Word a Excel 2010“. Začne ve 14 hodin. Předpokládaná doba jsou dvě hodiny. Přesto podobné kurzy nejsou naprosto nové, podle realizátora projektu z ohlasů pracovníků ve školství stále přetrvává potřeba zvýšit si úrovně praktických dovedností z oblasti ICT, zvýšení povědomí o vhodnosti nasazení a využití elektronického  vzdělávání pro různé obory, motivace učitele k zavádění nových moderních didaktických forem výuky a podobně.

Pracovníci škol budou moci absolvovat ještě několik dalších speciálních e-learningových kurzů (viz celý souhrn níže), díky nimž se například naučí používat efektivně audiovizuální techniku a zpracovávat její výstupy v počítači na velmi vysoké úrovni tak, aby výuka byla pro žáky atraktivní. K tomu mají kromě jiného k dispozici i MOBILNÍ MULTIMEDIÁLNÍ KABINET. Ten obsahuje zejména videokameru a fotoaparát. Technika se používá pro potřeby demonstrace praktických postupů, návodů, metod. Učitelé si díky tomu budou moci připravovat i sami své vlastní poutavé podklady pro výukové materiály, využitelné například na interaktivních tabulích.

Hlavním cílem projektu je zejména zefektivnit práci pedagogických i nepedagogických a řídících pracovníků škol ve Středočeském kraji. Přispěje k tomu soubor aktivit zaměřených na doplnění znalostí o využití moderních a atraktivních metod ve výuce, práci s IT technologiemi ve výuce a podobně. Navzdory původnímu plánu šesti kurzů se nakonec připravuje celkem 7 autorských akreditovaných e-leraningových on-line kurzů (s ohledem na moderní trendy přibyla poptávka o využití mobilních aplikací):

1) Využití ICT ve výuce s podporou dostupného programového vybavení MS Word a Excel
2) Využití multimediální techniky v praxi s podporou dostupného programového vybavení
3) Využití interaktivní tabule InterWrite ve výuce
4) Školní vzdělávací systém - využití v praxi - TestBook
5) Využití e-learningu v prostředí školy
6) Práce a komunikace v pedagogickém týmu - řízení a management školy
7) Využití mobilních aplikací ve výuce

Kurzy bývají zahájeny i ukončeny osobním setkáním a studium samotné bude probíhat distanční formou tutorovaného e-learningu s aktivní a pravidelnou asistencí tutora/lektora*.

Projekt se realizuje v období od 1. března 2012 do 31. srpna 2013. Kontakty na realizátora: Příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Klobuky, Klobuky 8, PSČ 273 74. Email: zsklobuky@volny.cz, Kontakt pro publicitu: info@luciebartos.cz

Projekt „Zvyšování kompetencí pracovníků škol ve Středočeském kraji“, Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (Výzva č. 1 pro GP - oblast podpory 1.3, Prioritní osa 7.1 Počáteční vzdělávání

* tutor = lektor distančního studia. Je oporou pro „žáka - samostudenta“, jemuž tvoří druhý článek dialogu - učitele, přestože jde o učitele fyzicky nepřítomného, se kterým žák komunikuje především virtuálně. Jde o konzultanta, zadavatele úkolů i hodnotitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…