Plzeňský Prazdroj: Karel Loprais a Libor Uher sázeli stromky v Beskydech

19.11.2012 21:17

Přes 20 dobrovolníků vyrazilo do oblasti Travného v Beskydech vysadit nové jedle, buky a tisy. Byli mezi nimi i Karel Loprais, horolezec Libor Uher, náměstek Daniel Havlík či poslankyně Kateřina Konečná.

Plzeňský Prazdroj: Karel Loprais a Libor Uher sázeli stromky v Beskydech
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

K vysazení stromů je pozval Radegast. Ten ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Salamandr zahájil projekt, díky němuž se do beskydských lesů vrátí původní a vzácné stromy. Během letošního podzimu a jara příštího roku bude díky Radegastu v Beskydech vysazeno více než 5 tis. nových stromů za 100 tis. Kč.

S motykou a sazenicemi se do náročného beskydského terénu vydal i šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais: „Je povinností nás všech chránit krásnou beskydskou přírodu a vážit si toho, že ji tady máme. Proto jsem ani chvilku neváhal a vyrazil několik stromů také zasadit.“ Společně s Karlem Lopraisem se do náročného terénu vydal i horolezec Libor Uher, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík, poslankyně Kateřina Konečná či senátorka Eva Richtrová.

Ke společné výsadbě stromů vyzval osobnosti severomoravského regionu Radegast. „Potěšilo nás, že výzva ke konkrétní pomoci Beskydům padla na úrodnou půdu a vytvořili jsme skupinu více než dvaceti lidí. Finanční pomoc je důležitá, ale v tomto případě se nabízelo pustit se do práce přímo v terénu a přispět i vlastními silami. Věřím, že z toho měli všichni dobrý pocit,“ řekl marketingový manažer značky Radegast Karel Kraus.

V okolí první zóny chráněné krajinné oblasti Beskydy všichni společně vysadili desítky stromů pěstovaných za speciálních podmínek. O vysazení dalších se díky podpoře Radegastu postará ČSOP Salamandr. „Letos máme výsadby naplánovány v oblasti Smrku, Travného a Lysé hory. Naší snahou je obnovit původní složení lesů v cenných částech Beskyd, které byly v minulosti pozměněny lesním hospodařením a kde některé druhy dřevin chybí,“ řekl Vojtěch Bajer, předseda organizace a dodal, že složení beskydských lesů se totiž v posledních dvou stoletích výrazně změnilo. Jedlobukové lesy tvořící většinu rozlohy vystřídaly v průběhu času smrkové monokultury, výskyt původních druhů stromů se tak snížil až o 63 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…