MFF Ekofilm: Muzeum zve na haldy a tvořivé workshopy

21.11.2012 18:40

Ostravské muzeum patří k organizacím, které se významně podílejí na ekologické výchově dětí a mládeže celého moravskoslezského kraje. „Informace, že se letos filmový festival EKOFILM opět uskuteční v Ostravě, nás potěšila, takže jsme se bez váhání pustili do přípravy části doprovodného programu.

MFF Ekofilm: Muzeum zve na haldy a tvořivé workshopy
Foto: vratimov.cz
Popisek: Hromadění odpadů z ostravských lagun Ostramo

V pátek 7. prosince a také o den později na Ekopouti budeme v aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice společně s návštěvníky festivalu vyrábět z recyklovatelného odpadu ekotašky, hudební nástroje z různých rostlin nebo ozdobné spony a jiné doplňkové výrobky. Tyto workshopy jsou cílené nejen na mateřské a základní školy, ale i celé rodiny s dětmi. V předvánočním čase si vyzkoušíme také výrobu vánočních ozdob a půvabných andílků,“ říká ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Nápad, jak co nejlépe využít netradiční přírodní materiály, mohou lektoři Ostravského muzea realizovat jen za předpokladu, že pro zájemce nachystají například i dostatek křídlatky japonské. Botanička muzea Zdenka Prymusová potvrdila, že už od začátku října jezdí tuto rostlinu sbírat: „Právě na přelomu září a října dochází k opadu listů, odpaří se větší část vody a křídlatka dostává potřebnou pevnost. Už ji sušíme a voskujeme.“

Ostravské muzeum disponuje více než jedním milionem sbírkových předmětů, k nimž patří i velmi obsáhlý fotoarchiv. A návštěvníci EKOFILMU budou mít možnost do něj nahlédnout. „K ústřednímu tématu letošního festivalového ročníku Reuse a recyklace jsme vybrali naše mimořádně zdařilé snímky ostravského fotografa Rudolfa Jandy. Fotografie jsou z 60. let minulého století a je na nich zachyceno nejen čerstvé sypání hald na Ostravsku. K vidění jsou bizarní záběry, kterým však zároveň nechybí poetika,“ dodává ředitelka J. Kábrtová o výstavě nazvané Poezie na haldách, kterou si mohou zájemci prohlédnout na MFF EKOFILM od 6. do 8. prosince ve druhém podlaží multifunkční auly Gong, vždy od 9 do 17 hodin. 

Sobotní den Ekofilmu bude skutečně pro celou Ostravu

Bývalý průmyslový areál Dolních Vítkovic prošel v posledních deseti letech zásadní proměnou. Opravená vysoká pec číslo jedna je součástí vyhledávané naučné a prohlídkové trasy. Postupně rekonstruovaný plynojem, z něhož se vyloupnul díky citlivému a originálnímu návrhu světově uznávaného architekta Josefa Pleskota prostor multifunkční auly Gong vhodný pro pořádání konferencí, výstav, koncertů klasické či rockové hudby, láká stále více lidí. Letos jich sem přišlo kolem 245 tisíc. 

A bude jich nesporně mnohem víc, protože VI. energetická ústředna se změnila v unikátní vzdělávací centrum a právě dnes dopoledne 16. listopadu přivítala první návštěvníky. S novými interaktivními expozicemi se budou moci zdarma od 6. do 8. prosince seznámit také účastníci letošního ročníku MMF EKOFILM 2012. Prohlídky se uskuteční 6. prosince od 12.30 do 14.00 a od 17.30 do 19.00 hodin, následující den od 12.30 do 14.00 a v sobotu 8. prosince mohou zájemci přijít od 14 do 17 hodin.

V Malém světě techniky je k vidění obří exponát ponorky Nautilus z románu Julese Verna, simulátory aut, parní stroj, originál motoru stíhačky MIG 21, ale také modely CNC strojů, na nichž si děti zkusí obrábění kovů nebo dokonce výrobu elektřiny.

„Vědeckofantastická verneovská atmosféra nebude jedinou atrakcí festivalu. Na sobotu jsme připravili den pro celou Ostravu. Kromě promítání filmů čeká na malé i velké návštěvníky opravdu bohatý doprovodný program. V malém sále auly Gong bude hrát a zpívat hudební skupina Marow, vystoupí také zpěvačka, textařka a skladatelka Vladivojna La Chia,“ říká ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková a dodává, že to nejzajímavější se odehraje na Ekopouti, která potrvá od 9 do 17 hodin. Lidé si mohou prohlédnout výstavu Reuse a recyklace a hlasovat pro nejzdařilejší soutěžní práci žáků a studentů. Interaktivní projekt Dřevo, dřívko, dřevíčko připomene význam a využití dřeva v historii a současnosti člověka a podpoří zájem o tradice našich předků, o přírodu a její ochranu. Rekordy a kuriozity ze světa zvířat zase přiblíží savce, podívat se všichni mohou i za zvířaty do ostravské zoologické zahrady, každému bude naočkován vztah k přírodě.

„Ekopouť je určena všem, zejména se těšíme na rodiny s dětmi. V předvánočním čase budou totiž v industriálním Gongu celý den potkávat vlídné a půvabné anděly. A společně mohou vyrábět nejen vánoční ekořetěz z PET lahví, ale třeba vlastní ekotašku nebo andílky na vánoční stromeček z přírodních materiálů. Čekají na ně kvízy, interaktivní počítačová hra, výtvarné dílny, soutěže, vánoční jarmark i klaunské divadlo MIMO,“ uvádí M. Mrózková Heříková.

Marie Václavková
Tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…