SP ČR: Do roku 2014 musí mít Evropa fungující trh s energií

21.11.2012 19:32

Komise potrestá členské státy za neplnění třetího energetického balíčku. Spotřebitelům zajistí transparentnost cen, sazeb a nabídek.

SP ČR: Do roku 2014 musí mít Evropa fungující trh s energií
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Hlavy států a vlády EU 27 se zavázali, že do konce roku 2014 bude implementována veškerá legislativa zajišťující fungující vnitřní trh EU s energií. Efektivní, propojený a transparentní evropský vnitřní trh s energií poskytne občanům i podnikům spolehlivé a udržitelné dodávky energie při nejnižších možných nákladech. Komise se však domnívá, že Unie je dnes daleka toho tento termín splnit. Členské státy jsou příliš pomalé v implementaci opatření třetího energetického balíčku a příliš rezistentní k vytváření odpovídajících domácích politik.

Sdělením „Zajistit fungování vnitřního trhu s energií“ (KOM(2012) 663) Evropská komise navazuje na doporučení z Aktu o jednotném trhu II a vyzývá v něm členské státy, aby zvýšily své úsilí při provádění a uplatňování stávajících předpisů EU v oblasti vnitřního trhu s energií.

Ve spolupráci s členskými státy bude Komise posilovat postavení spotřebitelů a omezovat zásahy státu, které trh narušují. Pro dokončení vnitřního trhu EU s energií do roku 2014 počítá Komise s několika opatřeními, mezi něž patří:
provádění právních předpisů upravujících vnitřní trh a prosazování pravidel hospodářské soutěže - Komise nadále povede řízení pro nesplnění povinností, aby zajistila řádné provedení příslušných evropských předpisů. Pro zajištění rovných podmínek pro všechny účastníky trhu je potřeba rázně prosazovat pravidla hospodářské soutěže.
posílení práv spotřebitelů - Komise bude rovněž prosazovat zavedení inteligentních měřičů, které spotřebitelům umožní v reálném čase regulovat spotřebu a lépe tak kontrolovat účty za energii. Zvláštní pozornost bude věnována ochraně zranitelných zákazníků.

BUSINESSEUROPE - Konfederace evropského podnikání, ve svém tiskovém prohlášení ocenila pokrok v evropeizaci energetických podniků v EU, nicméně integrovaný vnitřní trh s energií je ještě v nedohlednu. Generální ředitel BUSINESSEUROPE Philippe de Buck při této příležitosti řekl:  „Energie má pro ekonomiku nesmírný význam. Tato zpráva ukazuje, že je tady zřejmá potřeba vymahatelnosti liberalizačního baličku pro evropský trh s energií. Komise by se o to měla zasadit svou plnou vahou.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …