ČSOB: Jen 7 dní zbývá do konce prodeje penzijního připojištění za stávajících podmínek

23.11.2012 9:38

Češi aktivně využívají poslední dny pro zřízení penzijního připojištění za stávajících podmínek. Do ČSOB Penzijního fondu Stabilita tak letos vstoupilo už téměř 80 tisíc nových klientů, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Ti, kteří již „penzijko“ mají, navyšují pravidelnou měsíční úložku, aby dosáhli na co nejvyšší státní příspěvek.

ČSOB: Jen 7 dní zbývá do konce prodeje penzijního připojištění za stávajících podmínek
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

„Lidé pochopili, že penzijní reforma je především apel na nezbytnost dobrovolného spoření na penzi a začali podle toho konat. Ti, kteří doposud penzijní připojištění neměli, si jej zřizují nebo plánují zřídit také proto, že budou moci využívat stávající výhodné podmínky,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita a prezident Asociace penzijních fondů. Jen ti, kteří si sjednají penzijní připojištění do 30. listopadu, totiž budou mít záruku minimálně nulového zhodnocení (zákon stanovuje, že i v případě propadu trhů dostanete minimálně vámi naspořené prostředky, již přiznané zhodnocení a státní příspěvky) a možnost čerpání výsluhové penze, tj. možnosti vybrat si bez jakékoliv sankce polovinu naspořené částky (a spořit dál). „Aby klient mohl na tyto výhody dosáhnout, musí fyzicky podepsat smlouvu k penzijnímu připojištění do 30. listopadu 2012,“ dodává Karel Svoboda.

Další reakcí klientů penzijních fondů na reformu je navyšování měsíčního příspěvku na penzijní připojištění. „Nejčastěji klienti navyšovali na 300 korun, aby si udrželi státní příspěvek, ale značná část navýšila svůj měsíční příspěvek na 1 000 korun. Důvodem je získání maximálního státního příspěvku ve výši 230 korun od Nového roku, kdy začnou platit jiné podmínky,“ vysvětluje Karel Svoboda. Upozorňuje tím na skutečnost, že těm, kteří doposud měsíčně ukládali do 500 korun, se státní příspěvky sníží a těm, kteří měsíčně ukládají 600 korun a více, se naopak zvýší. Dosud stát poskytoval maximální příspěvek 150 korun, nově to bude až 230 korun. Účastníci, kteří budou od 1. ledna 2013 ukládat méně než 300 korun, na příspěvek již nebudou mít nárok.

Důvodem, proč nabídka stávajících podmínek penzijního připojištění netrvá až do konce roku, je zákonem stanovená transformace penzijních fondů do penzijních společností. Bývalé penzijní připojištění bude automaticky převedeno do tzv. transformovaného fondu, a ti účastníci, kteří si budou chtít vybrat odvážnější investiční strategii, budou moci převést své dosavadní úspory do jiných účastnických fondů v rámci penzijního připojištění. „V ČSOB jsme požádali o licenci na další tři fondy, které by pokrývaly co nejširší spektrum požadavků klientů,“ říká Karel Svoboda.

Podle Karla Svobody by penzijní připojištění mělo patřit mezi základní položky individuálního spoření na penzi. Důležité také je, že při úmrtí účastníka penzijního připojištění před vstupem do nároku jsou úspory vyplaceny oprávněným osobám nebo se dědí.

reklama

autor: ČSOB

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…