Nový Ford B-MAX: ideální pro dětské pasažéry

25.01.2013 21:20

Každý rodič dobře ví, jak obtížné je udržet interiér automobilu v čistotě při každodenní přepravě dětí a domácích mazlíčků. Ford chtěl v tomto směru rodičům maximálně usnadnit život, a vyvíjel proto nový B-MAX tak, aby byl maximálně „dětem odolný“.

Nový Ford B-MAX: ideální pro dětské pasažéry
Foto: red
Popisek: Ford

Technici podrobili B-MAX laboratorním testům simulujícím to nejtvrdší zacházení, jakého se automobilu může od dětí a zvířat dostat, včetně namáčení materiálů v mléce a sycených nápojích, testování textilií speciálním „palcátem“ a otloukání plastů těžkou pryžovou koulí.

„Vyzkoušeli jsme všechno od rozlití nealkoholických nápojů po zablácené boty, abychom si byli jisti, že to interiér B-MAXu vydrží,“ řekl Mark Montgomery, materiálový technik Ford of Europe. „Sám mám malé děti, takže velmi dobře vím, jaký nepořádek dokážou udělat.“

Na odolnost vůči tvorbě skvrn a snadnost čištění po 24hodinovém máčení ve zmíněných tekutinách byly testovány všechny typy kůží a textilu nabízené pro různé stupně výbavy B-MAXu. Další na řadě bylo umazání hlínou a mastnotou.

Technici Fordu zkoušeli rovněž odolnost látek vůči poškození od zipů, přezek a knoflíků na dětském oblečení či školních brašnách. Při „palcátovém testu“ se používá kovová koule s ostrými hroty, kterou se přes testovanou tkaninu přejede šestsetkrát. Simuluje se tak drhnutí zipů a přezek na oblečení. Při další zkoušce je testovaný vzorek textilního potahu opakovaně otírán suchým zipem. A konečně je zde test odolnosti vůči opotřebení způsobenému opakovaným používáním, který trvá 17 hodin a sestává ze šedesáti tisíc otíracích cyklů.

Plasty to při vývoji B-MAXu neměly o nic lehčí než látky. Při nárazových testech jsou plastové díly interiéru opakovaně otloukány pryžovou koulí desetkrát těžší než standardní fotbalový míč. Tyto zkoušky se navíc provádějí při teplotě -30 °C, kdy je plast mnohem křehčí. K testování odolnosti plastů proti škrábancům slouží kovové hroty. Otěruvzdornost koberců se testuje na speciální stolici s drsnými abrazivními koly.

„Všechny popisované testy potvrzují, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách, aby i po tisícím nastoupení celé rodiny vypadal interiér B-MAXu stejně dobře jako poprvé,“ dodal Montgomery. „Teď je to skutečně dokonale ‚dětem odolný’ vůz!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…